Sárkány ellen jöhet a sárkányfű

MN
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mátrafüreden a XV. századi vásárok hangulatában tartják a Sárkány ellen sárkányfű – I. országos gyógynövénygyűjtő és természetkedvelő találkozót most szombaton. A rendezvényre mindenkinek érdemes ellátogatnia, akit érdekelnek a természet gyógyító kincsei.
A középkori vásárokat idéző, egész napos családi program minden részletében illeszkedik a Mátra adottságaihoz, az ottani gyógynövényekhez. A rendezvényt reggel kilenckor főzőverseny nyitja a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség támogatásával. A verseny zsűrijének elnöke Prohászka Béla, a szövetség vezetője lesz, a megméretésre pedig mindenki ingyenesen nevezhet két kategóriában: egyrészt vendéglátósként, szállodai séfként és szakácsként, másrészt amatőrként, baráti társaságként, családként vagy egyesületként. A verseny lényege, hogy részvevői az ételkészítés során kizárólag XV–XVI. századi magyar fűszereket használhatnak; a nyersanyagokról, a főzés technikai feltételeiről pedig saját maguknak kell gondoskodniuk.
Azok, akik nem akarnak a főzőversenyen sürgölődni, negyed tízkor a Bükki Nemzeti Park Tájegység irodájában (ide tartozik a Mátrai Tájvédelmi Körzet) meghallgathatnak egy előadást a Mátra természeti értékeiről, majd pedig tíztől a külső-belső harmónia megteremtéséről. Ugyancsak tizenegy órakor veszi kezdetét a Gyógynövények a természetben címet viselő kétórás, családbarát túra, amelyet a Bükki Nemzeti Park munkatársai vezetnek (e programon 13 órai kezdéssel is részt lehet venni).
A családokat a kirándulások mellett egész nap várja a település kézműves kirakodóvására, a gyerekeket pedig délelőtt tíztől délután hat óráig pedagógusok vezette kézműves apródképző is lefoglalja.
Info: www.aranygyongy.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.