Sátrat ver a kultúra a zempléni hegyek alatt

MN
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartalmasan telik a nyár utolsó hónapja Sátoraljaújhelyen, Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység nagy múltú városában, amely épp az idén ünnepli a királyi városi rang elnyerésének 750. évfordulóját. A Sátorfesztivál egész augusztusban változatos programokkal várja a színházi és zenei csemegékre – és nem utolsósorban a finom étkekre, a jó borokra éhes-szomjas vendégeket. Az eseménysorozat méltó helyszíne a rendezvénytér, amelyet a közelmúltban alakítottak ki a város sétálóutcáján.
A hónap első szombatja az I. Hungáriafeszt – magyar termékek vására jegyében telik. Kóstolható és kapható lesz (szinte) minden, ami hungaricum, illetve a régióra jellemző, kézműves finomság: tokaji borkülönlegességek, illatos mézek és lekvárok, különféle tejtermékek és húskészítmények, aszalt gyümölcsök és gombák a zempléni erdőkből. Ugyanezen a hétvégén rendezik a II. Zempléni mazsorettfesztivált is, amely két napon át remek hangulatot varázsol a városba.
A Sátorfesztivál központi programja a több mint két évtizedes múltra visszatekintő Zemplén nemzetközi néptáncfesztivál. Augusztus 16-án a magyar fellépők mellett cseh, olasz, kenyai, tajvani, mexikói, török és nepáli folklóregyüttesek mutatják be táncaikat, fülbemászó zenéjüket és színpompás népviseletüket. A délutáni és esti fellépéseket menettánc, táncház és kézműves bemutató kíséri.
Augusztus 9–13. között kicsik és nagyok számára egyaránt vonzó programokat kínál a színházi fesztivál. A gyerekeknek Mackó bácsi mesél, és Piroska és a farkas története is megelevenedik. A felnőttek a Kuckó Művésztanya humoros komédiáit, valamint A mi Don Quijoténk című darabot tekinthetik meg a Theatrum Hungaricum előadásában. Akit érdekel a történelem, ne hagyja ki a Gladius Római Hagyományőrző Egyesület Bemutatkozik a légió című műsorát.
Az utolsó hétre is marad program: 28-án az Ismerős Arcok zenekar ad koncertet. Aki számára még ismeretlen lenne a tartalmas szövegeket éneklő, igényesen hangszerelt rockzenét játszó csapat, ne késlekedjen!
Info: www.klmk.hu
www.satoraljaujhely.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.