„Schmitt Pálra egyszerűen nem lehet haragudni”

Jó jelnek kell tekinteni, hogy Schmitt Pál is úgy érezte, a magyar állami vagy nemzeti ünnepek időszakában jó felkeresni a Magyarország határain kívül élő magyar közösségek valamelyikét – írja keddi vezércikkében a kolozsvári Krónika. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804955"><strong>• Schmitt: Most lehet segítséget kérni román barátainktól</strong></a>

MNO
2011. 08. 23. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazda Árpád emlékeztet: a példát a köztársasági elnök hivatali elődje, Sólyom László honosította meg a Kárpát-medencében. Utal arra, hogy 2009. március 15-én Bukarestben elégedetlenséget szült Sólyom erdélyi látogatása. Ekkorra már nyilvánvalóvá vált – írja Gazda –, hogy Sólyom hangsúlyosan támogatja az erdélyi autonómiatörekvéseket, látogatásai azt mutatták, hogy nem kell megtántorodni a politikai, nemzetpolitikai ellenszélben, lehet keményen játszani.

A szerző úgy véli: Schmitt Pál radikálisan más arcát mutatja a magyar köztársasági elnöki hivatalnak. „Lerí róla, hogy a sport, a sportdiplomácia területéről elindulva jutott a tisztségbe. A sportszerűség a legfőbb jellemzője. Nem lehet rá haragudni. Mind a románok, mind a magyarok úriembernek láthatják, akinek természete a mosolygás, a jóindulat. Ez a habitus talán a románok számára fontosabb” – olvasható az írásban.

A tény, hogy nem a március 15-i nemzeti ünnepet, hanem az augusztus 20-i állami ünnepet választotta, jelzi: Magyarország immár nem leszakított nemzetrészként, hanem a határain kívül élő állampolgárai jelentős csoportjaként tekint az erdélyi magyarokra – állapítja meg a Krónika.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.