Sok újdonsággal rukkolnak elő

Immár tizennyolcadik alkalommal rendezik meg augusztus 12. és 22. között a Pest megyei Százhalombattán a Summerfest Folklórfesztivált és Népművészeti Vásárt, mégis sikerült újdonságokkal előrukkolniuk idén a szervezőknek – tudatta Dobos Ágnes, a fesztivál sajtóreferense.

MNO
2011. 08. 12. 8:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy az idei programsorozat összeállításába, előkészítésébe Ráckeve és Tököl is bekapcsolódott, így nem véletlen, hogy az augusztus 20-i folklórgálának e két város ad otthont. A határtalan kultúra és a barátság jegyében szervezett Summerfesten az elkövetkező 10 napban minden eddiginél több, 21 ország képviselteti magát; Európán kívül egyebek mellett Kolumbiából, Csecsenföldről, Peruból, Venezuelából, Kínából, és Kanadából is érkeznek együttesek – hangsúlyozta a referens.

A látványos rendezvények zömét – így az augusztus 14-i nyitóceremóniát és a 21-i zárógálát Százhalombattán az új, nívódíjas Szent István téren tartják, nem változik azonban a jól bevált „elszállásolási rendszer”, melynek lényege, hogy a külföldi táncosok a Summerfest ideje alatt helyi családoknál laknak majd.

A szinte megszámlálhatatlan program közül a fesztivál sajtóreferense az augusztus 16-án sorra kerülő „dupla” koncertet emelte ki elsőként, melyen a Csík zenekar és a Rackajam közösen lép majd színpadra, de – mint mondta – a 19-én fellépő Cimbaliband iránt is nagy az érdeklődés. Augusztus 16. és 19. között esténként négy-négy együttes mutatkozik be a világ különböző országaiból, így aki beül majd a Táncpanoráma előadásaira a Kulturális Központba, egyfajta képzeletbeli utazáson vehet részt.

Most először nyújt lehetőséget a fesztivál fiatal roma zenészek bemutatkozására – augusztus 15-én „nyílt színen” mérhetik össze hangszeres tudásukat. Ugyanezen a napon a főtér fényeinek és vizeinek látványával színesítve Händel Vízizenéje szólal meg, míg 17-én a költészeté lesz a főszerep: a dunafüredi gátőrházba várják a versek kedvelőit egy kiadós „népszavalásra” – sorolta a szerteágazó programokat Dobos Ágnes.

Augusztus 20-án a hagyományokhoz híven a magyarokat ünnepli a fesztivál. Ekkor lép fel a Nagyforrás, valamint a szlovák Kincső néptáncegyüttes, majd a városi ünnepséget követően a Száztagú cigányzenekarnak és Wolf Katinak tapsolhat a közönség. Sötétedéskor kezdetét veszi az utcabál, de aki inkább pihenne, a fesztiválsátorban megnézheti az István, a király című rockopera filmfelvételét.

A szervezők a pezsgő éjszakai életet kedvelő fiataloknak ugyanúgy ajánlják a Summerfestet, mint a délutáni családi kiruccanást előnyben részesítő gyermekeseknek, vagy épp a klasszikusokra kíváncsiaknak. Mindenkinek, aki részesévé kíván válni egy nemzetközi kavalkádnak, ismerkedni szeretne a világ más tájáról érkezőkkel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.