Svájci frank: határ a csillagos ég?

Jövő héten újabb történelmi mélypontra kerülhet a forint a svájci frankkal szemben. Madár István elemző szerint a drágulás mértékét lehetetlenség előre megmondani, mert hasonló helyzet még soha nem volt a piacon. A szombati napot is alapvetően az újabb világgazdasági válságtól való félelem és az Egyesült Államok pénteki leminősítése határozta meg.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801988" target="_blank"><strong>• Nem várható eladási hullám a kincstárjegypiacon </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801937" target="_blank"><strong>• A kérdés csak az volt, mikor húzzák meg a ravaszt + Képek + Videó</strong></a>

MNO
2011. 08. 06. 16:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piaci helyzet kapcsán a Portfolio.hu elemzője, Madár István a hírTV-nek azt mondta: sajnos tovább drágulhat a svájci frank. „Pénteken ugyan túléltük a tőkepiaci válság egy látványos piaci hullámát, és aztán egy amerikai adat, egy olasz költségvetési fogadkozás a miniszterelnök részéről látványosan megnyugtatta a piacokat, de aztán jött a Standard & Poor's Amerikai Egyesült Államokat érintő leminősítése, ami egészen biztosan új fejezetet hoz a tőkepiacok életében.”

Mint kifejtette: egy évtizedes kiváltságát vesztette el az USA, és ilyen körülmények között várható, hogy a tőkepiacok idegesek lesznek. Az is várható, hogy az Egyesült Államok fizetőeszköze helyett más biztonságos menedéket keresnek a pénzüknek, a befektetésüknek, és ennek sajnos egyik állomása éppen a svájci frank lehet – tette hozzá Madár.

A pesszimista, bár egyre valószínűbb lehetőségek között említik, hogy a svájci frank árfolyama az euróéval egy szintre – 270 forint körülire – emelkedik.

Még nem kell farkast kiálltani

Az orosz pénzügyminisztérium nem lát veszélyt az amerikai adósosztályzat leminősítésében, mivel a legjobb adósnak kijáró „AAA” kategória és az egy alacsonyabb besorolás, az „AA-plusz” között nincs nagy különbség. Szergej Sztorcsak pénzügyminiszter-helyettes egy orosz hírrádiónak szombaton adott nyilatkozatában rámutatott, hogy csak a hitelfelvevő, azaz az Egyesült Államok pozíciója változott, a befektető szempontjából nézve semmi nem változik. „Ennek nem lesz semmilyen hatása befektetési politikánkra, nem szándékozunk felülvizsgálni az amerikai kormánykötvények részarányát tartalékainkban” – mondta Sztorcsak, aki szerint ez még nem az az eset, amikor „farkast kell kiáltani”.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az amerikai adósságlimitről kötött kongresszusi egyezség pusztán technikai jellegű, s nem strukturális döntés volt. Maga a rendszerveszély, azaz az, hogy az amerikai költségvetési kötelezettségek teljesítése erősen függ a pénzpiacoktól, továbbra is fennmaradt – fejtegette Sztorcsak, aki szerint egyelőre a dollárnak mint tartalékvalutának nincs alternatívája. Mihelyt megjelenik egy olyan gazdaság, amely képes olyan mértékben áruval és szolgáltatásokkal ellátni a világot, mint az Egyesült Államok, akkor ennek a gazdaságnak a valutája egyenlő eséllyel fog versenyezni a dollárral. „Egyelőre ilyen gazdaság nincs” – fűzte hozzá a miniszterhelyettes.

Már vasárnap tanácskoznak

Nem mindenki ilyen nyugodt. A hét legfejlettebb ipari állam (G7-csoport) pénzügyminiszterei már vasárnap videotanácskozást tartanak, hogy egyeztessék álláspontjukat. A világ pénzpiacain kialakuló helyzet függvényében hétfőn döntenek arról is, hogy összehívják-e a G7-et és Oroszországot tömörítő G8-csoportot. Az elmúlt 24 órában Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és az Egyesült Államok vezetői telefonos egyeztetések tömkelegét bonyolították le.

A szaúdi értéktőzsde szombaton 5,46 százalékos mínuszban zárt. Az arab világ legnagyobb tőzsdéje – az egyetlen a világon, amely szombaton is működik – volt az első, ahol a befektetők reagálni tudtak az S and P döntésére. A rijádi értéktőzsde irányadó index, a Tadawul All-shares 6073,44 ponton fejezte be a kereskedést, s minden részvénynek csökkent az árfolyama. A nagy bankok árfolyama átlagosan 4,7, a vegyipari vállalatoké 6,7, az építőiparral kapcsolatban álló cégeké pedig 6,4 százalékkal esett.

Új tartalékvalutát sürget Kína

Mint ismert, magyar idő szerint péntek éjjel az Egyesült Államok első ízben elvesztette a lehetséges legjobb, „AAA” adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítőnél, amely egy fokozattal, „AA-plusz”-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának hosszú távú adósosztályzatát.

Kína álláspontja szerint az amerikai adósságosztályzat további leminősítése alááshatja a világgazdaságot, és új pénzügyi megrázkódtatásokat válthat ki. „Nemzetközi ellenőrzés alá kell vonni az amerikai dollár kibocsátását, és a gazdasági katasztrófa elkerülésére megoldás lehet egy új, stabil és biztonságos tartalékvaluta létrehozása”.

Egyesek nyugalomra intettek

Londoni pénzügyi elemzők már az amerikai adósságlimit-emelésről létrejött kongresszusi egyezség óta gyakorlatilag biztosra vették, hogy az Egyesült Államokat valamelyik hitelminősítő megfosztja lehetséges legjobb, „AAA” szuverén adósbesorolásától, mivel egybehangzó citybeli vélemények szerint a megállapodás nem irányítja fenntartható pályára az amerikai államháztartást.

Az Egyesült Államok több hitelezője visszafogottan reagált és nyugalomra intett annak nyomán, hogy a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal, „AA-plusz”-ra rontotta a hosszú futamú amerikai államadós-osztályzat eddigi „AAA” besorolását.

(MTI, MNO, hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.