Szabadelvű, mesterséges országok nemzetközi vizeken?

Egy és negyed millió dollárt adományozott Peter Thiel üzletember arra a célra, hogy nemzetközi vizeken hozzanak létre úszó, szabadelvű országokat – írta a Details magazin.

MNO
2011. 08. 17. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thiel, a Pay Pal online fizetési rendszer megalapítója és a Facebook közösségi portál első befektetője a kezdetektől fogva támogatja a 2008-ban megalakult Seasteading Institute-ot (Tengerbetelepítési Intézetet), amely tengeri olajfúróplatformokhoz hasonló szerkezetekre épített telepekkel akarja benépesíteni azokat a vizeket, amelyekre nem terjednek ki az állami szuverenitási igények és nem vonatkoznak a nemzetközi szerződések.

Az elképzelés lényege, hogy a telepeken létrejövő országok társadalmát teljesen az alapoktól kezdenék felépíteni. Nem lennének érvényesek a máshol bevett törvények, szabályok és erkölcsök. A Details magazin szerint az „országok” egyfajta úszó Petri-csészék lesznek, amelyekben a szabadelvűek elképzelései érvényesülnének: nem lesznek bennük jóléti intézmények, építkezési szabályok, nem lesz minimálbér, és csak minimálisan korlátozzák a fegyverviselést is.

„Nagyon sokan úgy gondolják, hogy ez lehetetlen – jelentette ki Thiel a Seasteading Institute által 2009-ben megrendezett egyik konferencián. – Ez jó. Nem kell túlságosan aggódnunk miattuk, mert mivel azt hiszik, hogy ez lehetetlen, nem fognak túl komolyan venni bennünket, viszont nem fognak tudni leállítani, mert már túl késő lesz hozzá” – tette hozzá.

Az intézetet alapítója, Patri Friedman (Milton Friedman közgazdász unokája) kijelentette, hogy a csoport jövőre létre akar hozni egy irodaparkot San Francisco partjainál, és az első telepek hét évvel később kezdenek el működni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.