Székesfehérvár hozza a formáját

Felvonulás és utcatánc, táncművészeti és zenekari bemutatók – augusztus 14-e és 20-a között többek közt efféle programok várják a kíváncsi utazót Fehérvár belvárosában és táncházában.

Munkatársunktól
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori királyi város legrangosabb kulturális rendezvénye, a tizenöt éves múltra visszatekintő királyi napok nagyon rövid időn belül vált a település igazán kedvelt, nagy tömegeket mozgató fesztiváljává. A rendezvény mögött álló több mint egy évtized során sokan idelátogattak, és már eddig is az ország számos népcsoportjának zenei és tánckultúráját csodálhatták meg. Így lesz ez idén is, hiszen fellép itt többek között az 1949-ben alapított, 1994 óta nonprofit civil szervezetként működő Alba Regia Táncegyüttes, a Veszprém megye cigány folklórjának legkiemelkedőbb képviselőjeként számon tartott, fiatal devecseri, borsodpusztai és somlószőlősi beás cigányokból álló Flare Beas, valamint a Csík zenekar. A meghívott külföldi együttesek között is neves csapatok tűnnek fel – ilyen lesz a csehországi Javornik együttes, a horvátországi Bizovac kulturális és művészeti egyesület, a lengyelországi Polonez együttes, a romániai Junii Calimanilor népi együttes, a görögországi Kalarryte, az indiai Rhydham és a kazahsztáni Kokshetau népi együttes, valamint a csecsenföldi Chechenian Eagle. Többek közöttt az előbb felsorolt csapatok gondoskodnak a rendezvény folkestjeinek hangulatáról.
A programok persze nem csak a felnőtteket szólítják meg, ugyanis egészen augusztus 19-ig nyitva tart a királyi gyermekjátszó is. Ennek programjaira a táncházban lehet bekapcsolódni, ahol a fesztiválra érkező vendégcsoportok és az Alba Regia Táncegyüttes segíti lekötni az aprónép figyelmét.
Info: www.kiralyinapok.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.