Szigorítással harcolnak a gyermekkereskedelem ellen

Az örökbefogadási szabályok szigorításával próbálja felvenni a harcot Kína a burjánzó gyermekkereskedelem ellen – közölte a kínai állami sajtó kedden, egy nappal azután, hogy nyolc embert börtönbüntetésre, illetve halálra ítéltek, amiért gyereket raboltak el vagy öltek meg.

MNO
2011. 08. 16. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új törvény életbelépését követően csak árvaházakból lehet majd adoptálni, a hivatalos regisztráció nélkül örökbefogadók pedig nem lehetnek a gyermekek törvényes gyámjai. Az adoptálással is foglalkozó állami intézmény, a gyermekjóléti és örökbefogadási központ munkatársai remélik, azzal, hogy az embereket az örökbefogadás hivatalos útjaira kényszerítik, csökkenthetik az elrabolt gyermekek iránti keresletet.

Kínában virágzó piaca van a gyermekkereskedelemnek, a legtöbb vásárlónak vagy rabszolgákra van szüksége, vagy szeretne még egy gyereket. Az egyik legnagyobb gyermekkereskedelmi hálózat az északnyugat-kínai Hszincsiang (Xinjiang) tartományból rabol vagy csábít el hamis munkaajánlatokkal 10-18 éves gyerekeket, akiket aztán zsebtolvajlásra és más kisebb bűntények elkövetésére kényszerít kelet-kínai nagyvárosokban.

A rendőrség április óta 500 elrabolt hszincsiangi gyereket szabadított ki bűnbandák fogságából, továbbá felszámolt 90 bűnszövetkezetet, és őrizetbe vett 464 embert a gyerekrablási ügyekkel kapcsolatban.

Hétfőn öt különböző, gyermekkereskedelemmel kapcsolatos ügyben hozott ítéletet egy kínai bíróság. A nyolc elítélt között van egy apa, aki kétszer is eladta 12 éves lányát egy zsebtolvaj bandának, illetve két gyerekkereskedő, akik addig ütöttek egy fiút, amíg kómába esett, majd bedobták egy folyóba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.