Szigorúbban fogják a vodkakészítőket

Megszigorította a lengyel kormány az uniós előírásokkal összhangban az égetett szeszes italok, köztük első helyen a lengyel vodka előállítására vonatkozó szabályokat. A termelők tiltakoznak az új előírások ellen.

MNO
2011. 08. 10. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Polska Wódka/Polish Vodka a kormány által kedden elfogadott törvénytervezet szerint a jövőben nem készülhet kukoricából vagy triticaléból. A márkanevet óvni igyekvő tradicionalisták régóta követelik, hogy a „lengyel vodka” elnevezést csak a burgonyából és rozsból készült szeszes italokra lehessen alkalmazni. A termelők viszont élesen ellenzik a változtatást. Azt szeretnék, ha vodkát továbbra is lehetne főzni mindenféle gabonából és burgonyából.

A mezőgazdasági minisztérium tervezete szerint, amelyet a kormány most elfogadott, a „lengyel vodkát” csak rozsból, búzából, árpából, zabból és burgonyából lehet főzni. Az eddigi előírások szerint készülhetett vodka gabona- vagy burgonyacefréből, kukoricából és triticaléból is. A tárca álláspontja szerint viszont a „lengyel vodka” elnevezésnek tükröznie kell a földrajzi sajátosságokat, a történelmi hagyományokat, és meg kell felelnie bizonyos minőségi követelményeknek is.

2008-ig az EU előírásai lehetővé tették a vodka előállítását bármilyen mezőgazdasági alapanyagból készült etil-alkoholból. Azóta viszont Brüsszel a „vodka” márkanév használatát a burgonyából és gabonából készült szeszes italokra korlátozta. Lengyelországban egy főre számítva évente 7,95 liter égetett szeszes ital fogy.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.