Szolnoki búcsúztatás: „Egy biztonságosabb világért dolgozunk” + Képriport

Afganisztánba induló magyar békefenntartó katonákat búcsúztattak kedden Szolnokon, a Magyar Honvédség (MH) helikopterbázisán.

MNO
2011. 08. 16. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csaknem háromszáz katona zöme a Baghlan tartományban működő tartományi újjáépítési csoportban szolgálatot teljesítőket váltja fel, míg új misszióként egy Mi–17-es légi tanácsadó csoport is útra kel az afgán légierő helikoptereseinek kiképzésére. „Olyan fontos helyekre indultok, ahol sokat tehettek hozzá ahhoz a nagy közös vállalkozáshoz, amelybe szövetségeseinkkel együtt egy biztonságosabb világ létrejöttéért fogtunk” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a búcsúztatáson. Hozzátette, hogy ez a törekvés nemcsak a NATO, Európa és Magyarország érdeke, hanem a polgárháborúkba merülő nemzeteké is. „Az elmúlt év missziós tapasztalatai arra intenek, hogy a katonáknak mindig, minden körülmény között készen kell állniuk bármilyen helyzet megoldására, legfőképpen azért, hogy mindannyian épségben hazatérhessenek” – jelentette ki Hende Csaba.

Magyarország 2003 óta vesz részt az afganisztáni NATO-misszióban. 2006 októberétől tartományi újjáépítő csoportot vezet Baghlan tartományban, ahová most a 11. váltás érkezik. A honvédség 2009 áprilisa óta az ohiói nemzeti gárdával közösen képezi ki az afgán nemzeti hadsereg egyik lövészzászlaját. Tavaly óta működik az MH Mi–35-ös légi tanácsadó csoport, amely az ötödik váltást fogadja. Feladata az afgán légierő harci helikopteres hajózó állományának elméleti és gyakorlati kiképzése, valamint a gépek üzemeltetésének segítése. Augusztusban első váltásként repül Afganisztánba a nyolcfős Mi–17-es légi tanácsadó csoport.

Pelczéder Gyula alezredes, a váltás parancsnoka az MTI-nek elmondta: az afgán légierő Mi–17-es szállító helikoptereit kezelő állomány oktatása és a gépek üzemeltetésének mentorálása lesz a feladatuk. Herat tartományban, Shindand központban egy olasz vezetésű csoport részeként szolgálnak küldetésük négy hónapja alatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.