Tartható a háromszázalékos növekedés

Tartható az idei évre tervezett háromszázalékos gazdasági növekedés – jelentette ki hétfőn egy rádióinterjúban a német pénzügyminiszter.

MNO
2011. 08. 22. 10:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wolfgang Schäuble a Deutschlandfunk közszolgálati rádióban kifejtette: a növekedési kilátások most jobbak, mint az év elején voltak, annak ellenére, hogy a második negyedévben 0,1 százalékra lassult a növekedés az első negyedévi 1,3 százalékról. Tavaly 3,6 százalékkal bővült a hazai össztermék (GDP) az euróövezet legnagyobb gazdaságában, az év elején még csak 2,5 százalékos növekedést várt a tárca az idei évre.

Schäuble szerint a pénzpiacokon az elmúlt hetekben tapasztalt turbulencia eltúlzott, sokak számára meglepetést okozott. A német gazdaság stabil alapokon áll, a makrogazdasági mutatók jók – jelentette ki a pénzügyminiszter.

A pénzügyi tárca ugyancsak hétfőn tette közzé azt a becslését, miszerint a tervezettnél korábban, már az idén az unió által előírt 3 százalék alá csökken az államháztartás hiánya, és várhatóan a GDP 1,5 százalékát fogja kitenni. Három éven belül pedig egyensúlyba kerülhet az ország költségvetése.

Tavaly 3,3 százalékot tett ki az államháztartás hiánya Németországban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.