Tesztelik az új erőművet Ajkán

Tesztelik a BVMT Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt. új, kétszer 58 megawattos villamos teljesítményű, úgynevezett nyíltciklusú gázturbinás erőművét Ajkán – közölte a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. kommunikációs igazgatósága az MTI érdeklődésére szerdán.

MNO
2011. 08. 17. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BVMT az ajkai telephelyen barnamezős beruházásként, mintegy 75 millió euróból valósítja meg az új blokkok létesítését. A cég a Magyar Villamos Művek Zrt., az Euroinvest Zrt. és a Bakonyi Erőmű Zrt. közös tulajdonában van.

Az erőmű építése még 2009-ben kezdődött, működése során a Bakonyi Erőmű Zrt. meglévő infrastruktúráját – alállomás, fűtő-hűtő rendszerek – veszi igénybe, s az üzemeltetési és karbantartási feladatokat is az erőmű szakemberei látják majd el. Az erőmű gázellátása a társaság saját tulajdonában lévő, új építésű gázvezeték-hálózaton keresztül valósul meg.

Az ajkai erőmű a tervek szerint az idei év első felében állt volna üzembe. A beruházás részleteiről az új erőmű végleges üzembe helyezését követően ígértek bővebb tájékoztatást.

Az MTI információi szerint az MVM megvásárolná a Bakonyi Erőmű Zrt. tulajdonrészét, de ezt az MVM nem erősítette meg. Az MVM korábbi közleménye szerint a bakonyi gázturbinás csúcserőmű beruházási értékének 80 százalékára 63 millió eurós hitelszerződést írt alá 2010. februárban a MVM és az Euroinvest Zrt. közös cége magyar bankok konzorciumával. A cégbíróság adatai szerint az MVM leányvállalatának jegyzett tőkéje 4,136 milliárd forint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.