Tiszabőn nincs remény a hitelállomány kifizetésére

Tiszabő adósságait bírósági végzés alapján az önkormányzat forgalomképes vagyonának az értékesítéséből befolyó összegből kell kifizetni; a hitelezők által követelt összeg 134 millió forintot tesz ki – közölte Molnár György, a településre kirendelt pénzügyi gondnok csütörtökön.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802656" target="_blank"><strong>• Tiszabői „szocpolcsalás”: hatan szabadlábon</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799919" target="_blank"><strong>• Négyszázmillió forint egy falu ára?</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798854" target="_blank"><strong>• Előzetesben a fél gárda, így nem működik az önkormányzat</strong></a>

MNO
2011. 08. 11. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adósságrendezési eljárás favorizált módja a hitelezőkkel megkötött egyezség, de mivel a tiszabői önkormányzat hosszabb ideje határozatképtelen, nem tudta az ilyenkor kötelező reorganizációs tervet elfogadni, illetve képtelen volt határozatot hozni a hitelezőknek szánt egyezségajánlatról – indokolta a jogi lépés szükségességét a szakember. Molnár György hozzátette: noha az adósságrendezési eljárás a vagyonértékesítés révén elvileg lefolytatható, a hitelállomány kifizetésére nincs remény, mert az önkormányzatnak csupán néhány szolgálati lakása, külterületi földje van, azaz a forgalomképes vagyona minimális.

Tiszabő anyagi helyzetéről a pénzügyi gondnok elmondta: a vagyontalanság mellett az önkormányzatnak saját bevétele, így helyiadó-bevétele nincs, mert a faluban szinte általános a munkanélküliség. A legutóbb a település 59 millió forintot remélt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatokat segítő, úgynevezett önhikis pályázat keretéből a működési kiadásokra, de mindössze tízmillió forintot ítéltek meg a falu számára – jegyezte meg.

A tiszabői önkormányzat működését azért kellett felfüggeszteni, mert a hétfős testület négy tagját előzetes letartóztatásba helyezték a szociálpolitikai támogatással a faluban épült lakásokkal kapcsolatos csalássorozat ügyében.

A Magyar Nemzet csütörtökön közzétett, rendőrségi forrásból származó értesülése szerint a megyei ügyészség által szerdán szabadlábra helyezett hat gyanúsított között van tiszabői önkormányzati képviselő is, így helyreállhat a helyi képviselő-testület működőképessége. Farkas Barnabás (független) polgármester esetében nem történt változás, ő július 22-e óta van és marad is előzetes letartóztatásban. A rendőrség korábbi közlése szerint a csalássorozat 400 millió forint kárt okozott, eddig a 2005 és 2009 közötti időszakot átvizsgálva kereken kétszáz bűnesetet derítettek fel a nyomozók; az ügynek összesen 271 gyanúsítottja van.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.