Titkolózik a svájci jegybank

A svájci jegybank (SNB) nem zár ki semmilyen lehetőséget a frank erősödésének megfékezésére a gazdaság védelmében – derül ki a bank igazgatótanácsának egyik tagja által a svájci Le Temps lapnak adott interjúból.

MNO
2011. 08. 10. 19:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint azt Jean-Pierre Danthine, az SNB igazgatótanácsának tagja a lap csütörtöki számában megjelenő interjúban elmondta, a jegybank kész további intézkedéseket tenni, de a rendelkezésére álló lehetőségek közül néhányat megvalósíthatóbbnak tekint a többinél. „Kivételesen bonyolult és nehéz helyzetről van szó” – fejtette ki Danthine. „Ebben a helyzetben csak azt mondhatom, hogy semmilyen lehetőséget nem zárhatunk ki. Minden lehetőséget megvizsgálunk, és készek vagyunk cselekedni.” A mostani helyzetben azonban „nem lenne bölcs dolog idő előtt felfedni a jegybank szándékait a pénzpiacok előtt” – tette hozzá.

A svájci frank árfolyamának lendületes erősödése óta egyre fokozódik az illetékesekre gyakorolt nyomás, hogy tegyenek valamit a folyamat megfékezésére. A javasolt megoldások között szerepelt például a jegybanki nyílt piaci beavatkozás, negatív kamatláb kivetése az offshore betétekre, a tőkemozgás ellenőrzése, illetve a frank árfolyamának rögzítése az euróhoz.

Egy újabb intervenció lehetőségéről, illetve a negatív kamat bevezetéséről feltett konkrét kérdésre Jean-Pierre Danthine így válaszolt: „Ismétlem, semmi nincs kizárva”. „A sajtóban az elmúlt napokban javasolt megoldások közül egyik-másik kivitelezhetőbbnek tűnik a többinél” – mondta. A bankár felhívta a figyelmet arra, hogy számos javasolt megoldás nélkülözi a jogi alapokat, illetve végrehajtása vagy időigényes, vagy könnyen kijátszható lenne, esetleg túl bonyolult módon lehetne csak hatékonyan életbe léptetni, számos megoldásnak pedig egyenesen káros másodlagos következményei lennének.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.