Tizenegy lövést adtak le a fegyvertelen rendőrökre

A brit rendőrség olyan felvételeket hozott nyilvánosságra szombaton, amelyeken az látható, hogy rendbontók rendőrökre lőttek múlt kedden Birminghamben.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/804510" target="_blank"><strong>• A zavargások után lassan megtelnek a brit börtönök</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/804258" target="_blank"><strong>• Fordulópont: „Nem ez volt a válság, az még csak most jön”</strong></a>

MNO
2011. 08. 20. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felvételeket a rendőrség azért tette közzé, hogy ezzel hozzájáruljon az elkövetők azonosításához. Szokatlan lépés a felvételek bemutatása, de a bűncselekmény súlyára való tekintettel úgy döntöttek, így közelebb juthatnak az elkövetők őrizetbe vételéhez. Egy csoport tagjai láthatóak a felvételeken, akik mind álarcot és fekete ruhát viselnek. A csoport megrongált egy pubot, majd rálőtt egy rendőrségi helikopterre, és Molotov-koktélokat dobott egy rendőrautóra. A rendőrség közölte: az ügyben gyilkossági kísérlet és gyújtogatás miatt indítottak nyomozást.

Egy rendőrségi szóvivő elmondta, egy kisebb pénzösszeget is elloptak a pubból. Tizenegy lövést adtak le fegyvertelen rendőrökre – közölte a rendőrség. Hozzátették, hogy az elkövetők nemcsak a rendőrök, hanem az arra járó civilek életét is veszélyeztették.

Időközben a rendőrség őrizetbe vett egy 33 éves férfit a múlt héten Birminghamben elgázolt három férfi halálával kapcsolatban. Így a rendőrség már összesen nyolc embert vett őrizetbe az ügyben, közülük a legfiatalabb 17 éves. A 21 éves Haroon Jahant, a 30 éves Shazad Alit és a 31 éves Abdul Musavirt múlt szerdán gázolták el a rendbontások során, a három férfi a kórházban belehalt sérüléseibe.

Leicesterben, ahol szintén rendbontások voltak a múlt héten, az indiai dolgozók szövetsége tanácskozást szervez szombat estére a rendbontások okainak feltárására. Az eseményre politikusokat, a rendőrséget, oktatási intézményeket és vallási vezetőket hívtak meg. Az igazságügyi minisztérium szerint eddig csaknem 1400 ember ellen emeltek vádat a zavargásokkal kapcsolatban Angliában. Egy 18 éves fiút ugyanakkor, akit korábban egy manchesteri üzlet felgyújtásával vádoltak, elengedtek. Ügyvédje szerint a rendőrség hibázott a gyújtogató azonosításakor. A tűz mintegy 300 ezer fontos kárt okozott az üzletben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.