Több az állástalan Vasban

Vas megyében mintegy 260-nal nőtt a munkanélküliek száma júliusban – közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja kedden.

MNO
2011. 08. 16. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkaügyi központ az álláskeresők számának emelkedését azzal magyarázta, hogy a pályakezdő fiatalokat júliusban regisztrálták a kirendeltségeken, Körmend közelében pedig az EGIS gyógyszeripari gyárban egy hónapra leállt a termelés. A párhetes leállás idejére a „kölcsönzött munkaerőt kijelentették”, de a gyár egy hónap múlva visszaveszi a régi dolgozókat. Vas megyében július végén 8317 álláskeresőt tartottak nyilván, míg a tavalyi év hasonló időszakában 10 685 munkanélkülit regisztráltak. Tavaly júliusban 9 százalékos volt a munkanélküliség Vas megyében, idén a nyár második hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 7,2 százaléka volt álláskereső.

A munkanélküliek közel 33 százaléka a 8 osztályos általános iskolát vagy még azt sem végezte el, és mindössze 8 százalék volt a diplomások aránya. A regisztráltak 30,6 százaléka rendelkezik szakiskolai vagy szakmunkás bizonyítvánnyal. A szakképzetlen álláskeresők aránya meghaladta a 41 százalékot; közel 80 százalékuk fizikai állományba tartozik. A munkanélküliek 36 százaléka 45 év feletti, 16,5 százalékuk pedig még nem töltötte be a 25. életévét. Júliusban 710 pályakezdő álláskeresőt tartottak nyilván a kirendeltségeken; közel 20 százalékuk csupán az általános iskolát, 31 százalékuk a szakközépiskolát, 17 százalékuk pedig a szakmunkásképzőt végezte el. A pályakezdő álláskeresők 12 százaléka diplomás, gimnáziumi érettségivel 11 százalékuk rendelkezik.

A júliusban nyilvántartott 8317 álláskereső egynegyede már több mint egy éve nem dolgozott. Ellátásban a munkanélküliek 56 százaléka részesül. Vas megyében júliusban 1900 betöltetlen álláshely volt, ezek közül 856 volt az új munkahely. Az üres állások 22,6 százalékát a feldolgozóipar területéről, 22,4 százalékát a közigazgatás, védelem, a biztosítás, a társadalombiztosítás területéről jelentették be a gazdálkodó szervezetek. Az új munkahelyek több mint fele segéd-, valamint betanított munkára irányult, közel 28 százalékban kerestek szakmunkásokat, és mindössze 16 százalék jelentett be – pénzügyi, kereskedelmi ügyintéző munkakörben – szellemi munkát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.