Több forrás lesz az elemi károk enyhítésére

Várhatóan szeptemberben kerül a parlament elé az új agrárkárenyhítési törvény, amely szélesíti a kárenyhítési rendszerben résztvevők bázisát – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken, Bonyhádon.

MNO
2011. 08. 12. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czerván György a XV. Állattenyésztési és Állategészségügyi Tanácskozáson elmondta, „úgy látjuk, hogy a jelenlegi kárenyhítési rendszer nem jól működik, ezért január 1-től új és hatékony kárenyhítési rendszer áll majd rendelkezésre”.

A tárcaközi egyeztetés alatt álló törvényjavaslatról az államtitkár az MTI-nek kifejtette: kétpilléres rendszert dolgoznak ki. Az első pillért a termelők és az állam befizetése adják. A tervezet szerint az egyik legfontosabb változás, hogy szántóföld esetében tíz hektár felett az őstermelőknek is kötelező lesz csatlakozni a rendszerhez, az ültetvények esetében pedig egy hektárnál kisebb területet művelők is dönthetnek a csatlakozásról. Czerván György jelezte: a hozzájárulás összegét minimálisan emelik.

A rendszer másik pillérét üzleti biztosítók bevonásával tervezik létrehozni, s európai uniós forrásokat kívánnak bevonni a biztosítási díj támogatásához. Az elképzelések szerint negyven százalékos támogatásról lehet szó.

A VM államtitkára hozzátette: így lényegesen több forrás állna rendelkezésre az elemi károk enyhítésére. A mostani négymilliárd forint, amelynek felét a termelők, felét az állam fizette be, akár meg is duplázódhat – mondta Czerván György.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.