Több forrás lesz szerkezetátalakításra

Jövőre több forrás jut a szőlőültetvények szerkezetátalakítására a szőlő- és borágazat úgynevezett nemzeti borítékjából – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára csütörtökön, Szekszárdon.

MNO
2011. 08. 11. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

El kell érni, hogy megálljon az ültetvények csökkenése, mert ha a tendencia tovább folytatódik, az ország önellátása nem lesz biztosítható – tette hozzá a HNT, a szekszárdi hegyközség és a Pécsi Tudományegyetem borászati tanácskozásán.

A főtitkár elmondta, hogy Magyarországon 2000-ben 106 ezer hektár, 2010-ben 64 ezer hektár volt a szőlőültetvények nagysága. Az európai uniós támogatásokat tartalmazó nemzeti boríték forrásait, amelyekből 2011-re 23,8 millió, 2012-re 29,4 millió euró jut az ágazatnak, ezért a szerkezetátalakításra koncentrálva csoportosítják át – mondta.

Ismertetése szerint a szerkezetátalakításra jövőre az eredeti 14,5 millió helyett 20,5 millió euró támogatásra lehet pályázni, eközben felére csökken a beruházások támogatása, és kisebb keret lesz a mustjavítás és a melléktermék lepárlásának támogatására is. A HNT főtitkára szerint az a fontos, hogy minősített oltvánnyal, magasabb tőkeszámmal létesüljenek minél nagyobb értékű ültetvények.

Horváth Csaba az idei borpiaci kilátások kapcsán megjegyezte: az utóbbi egy évben körülbelül egymillió hektoliterrel csökkent a hazai átmenő készlet, amelyből 2010. júliusban 2 millió 928 ezer hektolitert tartottak nyilván. A HNT becslése szerint legtöbb 450 ezer tonna szőlő teremhet 2011-ben, amelyből hárommillió hektoliter bor állítható elő. A főtitkára azonban felhívta a figyelmet: tavaly lényegesen túlbecsülték mind a szőlőtermést, mind a bormennyiséget. 2010-ben 225 ezer tonna szőlő termett, és 1,6 millió hektoliter bort állítottak elő Magyarországon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.