Tömegek állnak Meciar mögött

Szlovákiában jelenleg a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalomnak (HZDS) van a legnagyobb tagsága. Vladimír Meciar pártja ugyan tavaly kiszorult a parlamentből, mégis messze a legnépesebb, 29 122 fős tagsággal rendelkezik.

MNO
2011. 08. 15. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pártban nyolc év után személyi átvilágítást tartottak, a 35 ezres tagság ekkor csökkent a jelenlegi szintre. A legnagyobb támogatottságú Smer ennek a taglétszámnak csak a felével, 16 200 fővel büszkélkedhet. Robert Fico pártját a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) követi, melynek tagsága már jó pár éve tartja a 15 ezer feletti (jelenleg épp 15 360) fős létszámot. A Magyar Koalíció Pártja tagsága a sikertelen parlamenti választások ellenére is tízezres, ezzel a negyedik legnépesebb pártnak számít az országban.

A legerősebb kormánypárt, az SDKÚ tagsága az elmúlt két évben ezer fővel gyarapodott, így jelenleg 7117 fővel számolhatnak. A két ciklus óta parlamenten kívüli Szlovák Kommunista Párt (KSS) 5250 tagot számlál, létszámuk az utóbbi két évben zuhanó tendenciát mutat, 4000 fővel csökkent. Ennek egyik fő oka nem a párt sikertelen választási szereplése, hanem az, hogy a tagság zömét az idősebb generációk adják, így sokan elhunytak közülük. A 2009-ben alapított, Bugár Béla vezette Hídba az adatok szerint szinte özönlenek a szimpatizánsok: már 4472 tagjuk van, ami majdnem a duplája az 1990 óta működő, Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártnak (2500 fő).

A választási eredmények alapján második legerősebb kormánypárt, a szintén 2009-ben alapított Szabadság és Szolidaritás tagsága mindössze 278 fő. Richard Sulík pártelnök szerint ez azért van így, mert nem könnyű SaS-taggá válni, a minőséget részesítik ugyanis előnyben. A tagdíjakat összehasonlítva ők kérik a legtöbbet, évi 266 eurót.

(ujszo.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.