Tömeges vaddisznópusztulást észleltek

Tömeges vaddisznópusztulást észleltek júliusban a bretagne-i partoknál: a hekatombát a vizsgálatok szerint zöld algák által kibocsátott mérgező gáz okozta.

MNO
2011. 08. 13. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környezetvédők és tudósok követelésére Nathalie Kosciusco-Morizet francia környezetvédelmi miniszter a héten elrendelte azoknak a strandoknak a bezárását, ahol nem lehet naponta összegyűjteni a zöld algákat – közölte a Le Monde című francia napilap internetes kiadása.

Július eleje óta 36 vaddisznó és egy nutria pusztul el rejtélyes módon a saint-brieuci öbölnél. A tömeges elhullást a zöld algák bomlásakor keletkező kénhidrogén – vagy más néven hidrogén-szulfid – okozta a nyugat-franciaországi Cotes-d'Armor megyei prefektúra közleménye szerint. A gyanú azután esett a zöld algákra, hogy egy nutria tüdejében kénhidrogént találtak, akárcsak hét korábban felboncolt vaddisznó közül hatnak a tüdejében.

Az állatokra Morieux község partvidékén, a Gouessant folyó torkolatánál bukkantak. A tetemeken nem látszottak sérülések, és a bakteriológiai vizsgálat eredménye is negatív volt. Vizsgálat folyik annak megállapítására is, hogy kénhidrogén-kibocsátás okozta-e 2009-ben Thierry Morfoisse szemétszállító sofőr halálát, aki a tengerparton összegyűjtött algákat szállította annak idején.

A zöld algák természetes állapotban a tengerben élnek. A műtrágyákban lévő nitrátok hatására elszaporodhatnak bizonyos körülmények – alacsony vízszint, lassú vízmozgás, hőség és napsütés – közepette. Friss állapotban ártalmatlanok, de rothadás közben halálos, mérgező gázt bocsátanak ki. A jelenség nyolc bretagne-i öblöt érint. A hatóságok algamentesítési programot fogadtak el 2010–2014-re, amelynek a becsült költsége eléri a 134 millió eurót (36,7 milliárd forintot).

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.