Törlesztés vagy a számlák? Egyre többen teszik fel ezt a kérdést

Egyre több családban okoz gondot az, hogy a megnövekedett devizahitel-részletüket törlesszék-e hónapról hónapra, vagy inkább a közüzemi számlákat fizessék be. Debrecenben az utóbbi időben érezhetően megugrott azoknak a száma, akik a víz-, a villany- és a gázdíjjal maradnak el, a szolgáltatók ezért megpróbálnak részletfizetési kedvezményt adni az eladósodott embereknek.

MNO
2011. 08. 13. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci frank árfolyamának drasztikus emelkedése miatt egyre többeknek kell dönteniük, hogy a közüzemi számlákat fizetik vagy a törlesztést. A Debreceni Vízmű Zrt. épületének ügyfélszolgálatához folyamatosan érkeznek az ügyfelek. Egyre többen jönnek halasztást, részletfizetést kérni. A vízmű vezérigazgatója azt mondja: az utóbbi három hónapban a lakossági tartozások 10 millió forinttal emelkedtek. A cég kintlévősége pedig összességében 15 millió forinttal több a tervezettnél.

„A hetedik hónap végéig 173 millió forint kintlévőséggel terveztük a gazdasági mutatóinkat, ezzel szemben most közel 15 millió forinttal nagyobb, 188 millió forint lejárt kintlévőségünk van” – fogalmazta meg Ányos József, a vízmű vezérigazgatója.

Nemcsak a vízdíj, hanem a távhőszámla kifizetése is nehézséget okoz sokaknak. A debreceni hőszolgáltatónál is azt tapasztalják, hogy az utóbbi hónapokban ugrásszerűen nőtt a kintlévőség.

„Most az utóbbi hónapban például 40 millióval nőtt a hátralékunk, és azt lehet elmondani, hogy a korábbi hónapokban is 20-30 milliós mértékkel nőtt a korábbi év azonos időszakához viszonyítva” – nyilatkozta Veres Csaba, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. értékesítési csoportvezetője.

A hőszolgáltató augusztusig 633 millió forintos lakossági tartozással kalkulált. Jelenleg 675 millió forint a be nem fizetett összeg. A cég azt javasolja a fogyasztóknak, hogy aki a frankhitele vagy egyéb okok miatt küzd fizetési nehézségekkel, mielőbb kérjen részletfizetést, vagy halasztást, így elkerülheti a közüzemi tartozások felhalmozódását.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.