Tripoli elfoglalásának hírére esik az olaj ára

Több mint 3 dollárral csökkent a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára hétfő reggel a Líbiából érkező hírek hatására.

MNO
2011. 08. 22. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszámolók szerint Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak, Tripolit pedig kormányellenes lázadók szinte teljes egészében ellenőrzésük alá vonták. A főváros elfoglalásáról szóló hírek hatására a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 3,15 dollárral 105,47 dollárra csökkent.

Olajpiaci kereskedők szerint a lázadók sikerei révén hamarosan rendeződhet a líbiai válság, és ismét felfuthat az olajtermelés és az olajexport, amely az ország első számú bevételi forrása. Ágazati elemzők szerint néhány hónapon belül napi egymillió hordóra emelkedhet az olajkitermelés az afrikai országban.

Áprilisban, a líbiai export leállása után a Brent ára kétéves csúcsra, 127,02 dollárra szökött fel. A lázadás kirobbanása előtt Líbia a harmadik legnagyobb olajtermelő volt Afrikában, a világ olajtermelésének mintegy 2 százalékát adta. Naponta nagyjából 1,6 millió hordó kőolajat termeltek ki, ennek legnagyobb részét pedig Európába exportálták.

A lázadók előrenyomulásáról szóló hírek a másik fő olajfajta, a nyugati féltekén irányadó WTI árát is lefelé nyomták, a hordónkénti jegyzés hétfő reggel 82 centtel, 81,44 dollárra csökkent.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.