Tudni akarják, ki a felelős 96 ember agyontaposásáért

Több mint 60 ezren követelik Nagy-Britanniában, hogy hozzák nyilvánosságra a Thatcher-kormány üléseiről készült feljegyzéseket az 1989-es hillsborough-i tragédiával kapcsolatban.

MNO
2011. 08. 20. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1989. április 15-én több ezer sportrajongó érkezett az angliai Sheffield városába a Hillsborough-pályára, ahol a Liverpool FC játszott a Nottingham Foresttel. Még a meccs kezdete után is sok Liverpool-szurkoló igyekezett bejutni a pályára, ezért a rendőrség megnyitotta a kapukat, és a szurkolók beözönlöttek a lelátók felé, amelyek azonban ekkor már zsúfolásig megteltek. Ahogy az újabb szurkolók benyomultak, az előttük állókat egy vasrácsnak taszították, amely azt hivatott megakadályozni, hogy a szurkolók bejussanak a pályára. Hat perccel a kezdést követően a bíró félbeszakította a mérkőzést, de a kapukat már későn nyitották ki, és 96-an meghaltak, több mint 200-an pedig megsérültek. Az eseményt mintegy 50 ezren nézték végig a stadionban és milliók a televíziós közvetítésben. A tragédia kivizsgálását lezáró jelentés szerint a történtek fő felelőse a rendőrség volt.

Egy kormányzati weboldalon néhány napja petíciót indítottak, amelyben azt követelik, hozzák nyilvánosságra az akkor hatalmon lévő, Margaret Thatcher vezette kormány üléseiről készült feljegyzéseket. A kezdeményezést már több mint 60 ezren írták alá – számolt be szombati kiadásában a The Times és a The Daily Mail című brit napilap. Ha az aláírók száma eléri a százezret, az ügy a parlament alsóháza elé kerülhet.

A kormány álláspontja szerint előbb az előző kabinet által felállított független bizottságnak kell kivizsgálnia a történteket, azt követően pedig azt szeretnék, ha az áldozatok családjai nyerhetnének betekintést a dokumentumokba. Az előző, munkáspárti kabinet miniszterei ugyanakkor úgy látják, a kormánynak nem kellene a vizsgálóbizottság „mögé bújnia”, hogy késleltesse az iratok közzétételét. Andy Burham, a kultúráért, médiáért és sportért felelős volt miniszter azt mondta, az áldozatok családjai megérdemlik, hogy 22 év után végre megtudják az igazságot.

A bizottság, amelyet James Jones liverpooli püspök vezet, nem ellenezné a dokumentumok azonnali nyilvánosságra hozatalát. Eddig egyetlen más kezdeményezésnek sikerült összegyűjtenie 100 ezer aláírást a múlt hónapban indított honlapon. A legnépszerűbbnek bizonyult petíciót támogatók azt követelik, hogy vonjanak meg minden szociális támogatást azoktól, akiket az angliai zavargások miatt ítélnek el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.