Újabb megszorítások Spanyolországban

A spanyol kormány pénteken további 5 milliárd euró összegű megtakarítási csomagot hirdetett ki, miközben bejelentette, megfelezi az új ingatlanok értékesítésekre vonatkozó forgalmi adó mértékét.

MNO
2011. 08. 19. 18:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 5 milliárd eurós kiigazítás keretében 2,4 milliárd eurót takarít meg a madridi kormányzat a generikus gyógyszereken, illetve 2,5 milliárd eurós többletbevételre tesz szert a nagyobb vállalatokra érvényes adójogi változások révén. A kihirdetett lépések megfelelnek az Elena Salgado gazdasági miniszter által egy augusztus 7-i interjúban közölt intézkedéseknek.

A kormány pénteken arról tájékoztatott, hogy a lépéseknek köszönhetően Spanyolország könnyebben teljesítheti deficitcélját, miközben egyre nagyobb hatással vannak az ország hitelfelvevő képességére a tovagyűrűző euróövezeti adósságválság miatti befektetői félelmek.

Elemzők ugyanakkor attól tartanak, hogy a romló növekedési kilátások, illetve a piaci zavarok még keresztbe tehetnek a madridi terveknek, és újabb lépésekre kényszerülhetnek, amennyiben meg kívánnak felelni a kijelölt deficitpályának. Marco Valli, az UniCredit szakértője azonban meggyőződésének adott hangot, hogy szükség esetén újabb korrekcióról dönt a spanyol kormány. Madrid az idei évre 6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt tervez a 2010. évi 9,2 százalékos és a 2009. évi 11,1 százalékos deficit után.

A kormány pénteken arról tájékoztatott, hogy a spanyol ingatlanpiac helyzetének javítása érdekében az idei év végéig 8 százalékról 4 százalékra csökkenti az új ingatlanok vásárlására kivetett forgalmi adó mértékét. Salgado az intézkedések bejelentésekor tartott sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy a lépések ösztönzőleg hathatnak a gazdaságra, és ezáltal nőhetnek a kormány bevételei is.

Spanyolországban mintegy egymillió üresen álló ingatlan van, azt követően, hogy a válságot megelőzően a szárnyaló ingatlanpiac jelentette az ibériai állam gazdaságának motorját. Az ingatlanpiaci buborék 2008. évi kidurranása után Spanyolország az elmúlt 50 év legnagyobb recesszióját élte át, miközben a munkanélküliség az Európai Unió államai közül a legmagasabb szintre szökött, júniusban 21,0 százalék volt. A javaslatról a következő héten szavazhat a spanyol parlament.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.