Újabb újságírót vettek őrizetbe

Egy 38 éves férfit vettek őrizetbe a brit telefonlehallgatási botrány újabb fejleményeként – közölte csütörtökön Londonban a Scotland Yard.

MNO
2011. 08. 18. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Guardian című napilap szerint a férfi az azóta már megszűnt News of the World újságírója, James Desborough. A férfit egy dél-londoni rendőrőrsre idézték be, ahol őrizetbe vették. Így a rendőrség eddig már 13 embert vett őrizetbe az ügyben.

Az újságíró 2005-ben kezdett el dolgozni a News of the Worldnél, és a show-bizniszről írt cikkeiért 2009-ben kitüntetést vehetett át a munkájáért, majd a lap Los Angeles-i tudósítója lett. A rendőrség korábban kihallgatta mások mellett Rebekah Brookst, a News International volt vezérigazgatóját és Andy Coulsont, a News of the World volt főszerkesztőjét, David Cameron brit miniszterelnök januárban lemondott sajtófőnökét is. A legutóbbi őrizetbe vételt követően a News International közleményében kijelentette, hogy teljes mértékben együttműködnek a rendőrséggel.

Szerdán Sir Paul Stephensont, a londoni Metropolitan Police korábban lemondott főparancsnokát tisztázták a vád alól, amely szerint nem kezelte megfelelően a lehallgatási botrány miatt indított vizsgálat ügyét. Ugyancsak tisztázták a hasonló vádak alól John Yateset, a Scotland Yard főparancsnok-helyettesét is. Ugyanakkor egy újabb vizsgálat azt hivatott kideríteni, hogy John Yates valóban segítette-e a News of the World egyik vezetőjének lányát abban, hogy állást kapjon a rendőrségnél.

Az alsóház kulturális és médiabizottsága kedden nyilvánosságra hozott egy újabb bizonyítékot az ügyben: egy olyan újságíró levelét, akit a lehallgatások miatt ítéltek el. A levél szerint a News of the World vezetői tudtak a lehallgatásokról.

A levél közzététele után David Cameron úgy nyilatkozott, másképp döntött volna Andy Coulson kinevezéséről, ha akkor „tudtam volna mindazt, amit most tudok”.

A botrányt közvetlenül az robbantotta ki, hogy kiderült: a Murdoch-cégcsoport egykori legnagyobb brit vasárnapi lapja, a News of the World – exkluzív értesülések reményében – évekkel ezelőtt feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

A hatósági gyanú szerint a News of the World ezenkívül legalább négyezer magánszemély és közéleti személyiség, köztük az iraki és az afganisztáni frontokon elesett katonák és hozzátartozóik, valamint a 2005. júliusi londoni terrortámadásban meghaltak és családtagjaik mobiltelefonjait is lehallgathatta.

A Murdoch-csoport a News of the World botrányának kirobbanása után azonnali hatállyal felszámolta a 168 éve alapított vasárnapi bulvárlapot, amely 2,5 milliós átlagos példányszámával és csaknem 8 milliós olvasótáborával a világ legnagyobb angol nyelvű vasárnapi tömeglapja volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.