Újfajta taktikára van szüksége a brit rendőrségnek

Theresa May brit belügyminiszter kedden arra kérte az angol és a walesi rendőrséget, hogy a múlt heti zavargások tanulságait levonva újfajta taktikát dolgozzanak ki az utcai rendbontások megfékezése céljából.

MNO
2011. 08. 16. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosban mondott beszédében a tárcavezető hangsúlyozta: egyértelműbb útmutatásra van szükség az esetleges jövőbeli zavargásokban az utcákra vezényelhető rendőrök számát és az alkalmazandó taktikát illetően. Azt is ki kell dolgozni, hogy szükség esetén hogyan oldható meg az erősítés küldése más területekről – tette hozzá.

A belügyminiszter kifejezte háláját a zavargásokat megfékező rendőröknek, de – mint mondta – az elmúlt napok világossá tették, hogy a rendőrség reformja „sürgetőbb, mint valaha”. Mint kifejtette, a zavargások kezdetén túl kevés rendőr volt az utcákon, és többen „vonakodtak” határozottabban fellépni a rendbontók ellen. Hozzátette: mindaddig kiáll a rendőrök mellett, amíg azok a törvénynek és az adott helyzetnek megfelelően cselekednek.

A kormány tervét illetően, amely szerint 20 százalékkal csökkentenék a rendőrség költségvetését, elmondta: a kiadások visszafogására a gazdasági válság miatt van szükség. „Reálértéken”, azaz más forrásokat is beleszámítva valójában ennél jóval kisebb mértékű csökkentésről van szó – fűzte hozzá.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a londoni rendőrség vezetője biztosan brit lesz, miután olyan találgatások kaptak szárnyra, hogy a pozícióra esetleg Bill Bratton amerikai rendőrségi szakértőt jelölik. London korábban Bratton segítségét kérte a bandák tevékenységének megfékezéséhez.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes bejelentette: a zavargásokkal összefüggésbe hozható, de börtönbüntetésre nem ítélt embereknek olyan feladatot kell adni, amellyel a közösségükért dolgozhatnak, például vegyenek részt az általuk megrongált területek takarításában. A liberális politikus azt is elmondta, hogy független bizottságot állítanak fel, amely a zavargások áldozatait hallgatja meg.

Kedden áll bíróság elé az a 16 éves fiú, akit a 68 éves Richard Bowes múlt hétfői megölésével vádolnak. Az idős férfira Nyugat-Londonban támadtak rá a zavargások idején, majd pénteken belehalt sérüléseibe.

A londoni rendőrség felvételt tett közzé arról az esetről, amelyben múlt hétfőn két rendőrt nagy sebességgel elütött egy autó, miközben fosztogatókat igyekeztek megfékezni a London északkeleti részén található Waltham Forestben. Az egyik rendőr térd- és lábsérüléseket szenvedett, míg a másiknak a válla sérült meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.