Újra az ausztrál belügyminiszter elé került a Zentai-ügy

Folytatódik Ausztráliában az ott élő, Magyarországon egy zsidó fiatalember 67 évvel ezelőtti megölésével vádolt Zentai Károly kiadatási eljárása; az ügy visszakerült az ausztrál belügyminiszterhez – jelentette kedden az ausztrál sajtó.

MNO
2011. 08. 16. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2005-ben benyújtott magyar kiadatási kérelemnek két éve Brendan O’Connor ausztrál belügyminiszter helyt adott, de ezt a döntést tavaly júliusban a perthi bíróság tévesnek nyilvánította. A kormány megfellebbezte az elutasító döntést, és a bíróság most részben helyt adott a kifogásainak, így az ügy visszakerült a belügyminiszterhez. A magát ártatlannak valló, 89 éves Zentai ügyvédje elmondta, a bírósági döntés szerint a belügyminisztériumnak meg kell határoznia, hogyan definiálja a „háborús bűncselekmény” fogalmát, és ezután folytatódhat a kiadatási eljárás.

A gyanú szerint a Magyarországon született, 1950 óta Ausztráliában élő, ott 1958-ban állampolgárságot is szerzett Zentai 1944 novemberében Budapesten két katonatársával együtt megkínzott és agyonvert egy zsidó fiatalembert, a 18 éves Balázs Pétert, amiért az nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot. A fiatalember holttestét a Dunába dobták.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.