Újra felfestik az 1938-as feliratokat Székesfehérváron

Székesfehérvár 2013-as emlékévére készülve a Városháza közgyűlési termében újra felfestik az ország és a város történelmének legfontosabb eseményeit megörökítő, az 1938-as ünnepi évben készített, de a későbbi évtizedekben „eltüntetett” feliratokat – jelentette be szerdán sajtótájékoztatón a város polgármestere.

MNO
2011. 08. 17. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cser-Palkovics András (Fidesz) közlése szerint 1938-ban, az államalapító szent király halálának 900. évfordulóján rendezett ünnepi év eseményeinek részeként készült el a Városháza új szárnya és abban a közgyűlési terem, amelynek a pulpitussal szemközti falát a 900-as évtől a 20. századig történt jeles események művészi igénnyel készített leírásával ékesítették.

A terem ablakai közötti falfelületeken elhelyezett felirat 3600 betűvel és írásjellel mintegy 60 évszámot és eseményt tartalmazott. Az önkormányzat a korabeli dokumentumok alapján falkutatást végeztetett, amelynek eredménye szerint az eredeti feliratok megsemmisültek, restaurálni nem, csak újrafesteni lehet azokat. A falfelületeket az önkormányzat szolgáltató cége, a Városgondnokság Kft. szakemberei készítik elő az újrafestésre, majd egy, a közeljövőben kiválasztandó művész kap megbízatást a feliratok kor- és betűhű elkészítésére.

A munka októberben kezdődik, s a jövő év elején fejeződik be. Szükség esetén segítséget nyújtanak hozzá a városi levéltár, illetve a Szent István király Múzeum szakemberei. A közgyűlési terem 1938-ban készült feliratainak újrafestésével szimbolikusan elindulnak a város építészeti örökségének felújításával kapcsolatos munkák is – mondta a polgármester.

Székesfehérvár közgyűlése tavaly decemberben döntött arról, hogy ünnepi emlékévvé nyilvánítja 2013-at, a városban tartott 1938-as országgyűlés 75. és Szent István király halálának 975. évfordulóját. A kettős jubileumra rendezvények sorával készül a város.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.