Utólag könnyű okosnak lenni, de a felelősök nem ússzák meg

Boris Johnson londoni polgármester szerint a helyiek azt szeretnék látni, hogy a bíróság komoly büntetéseket szab ki a zavargások miatt őrizetbe vett emberekre. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803092"><strong>• Ártatlan emberéletet követelt a brutális incidens</strong></a>

MNO
2011. 08. 12. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A polgármester pénteken a rendőrség munkáját ért bírálatok kapcsán elmondta: „Utólag könnyű okosnak lenni. A zavargásokért felelősök nem ússzák meg, amit tettek, és ez a rendőrség erőfeszítéseinek köszönhető.” Hozzátette: a rendőrség „fantasztikus” munkát végzett. Tim Godwin, a londoni rendőrség vezetője úgy nyilatkozott, immár 600 ember ellen emeltek vádat a fővárosban a rendbontások miatt.

A londoni, manchesteri és birminghami bíróságok a múlt éjjel már másodszor tartottak nyitva a késői órákig, hogy eljárjanak az őrizetbe vettek ügyében. Több száz embert ítéltek el üzletek kifosztása, épületek felgyújtása és rendbontás miatt.

Hugh Orde, a rendőrségi vezetők szövetségének elnöke elismerte, hogy „előreláthatatlan helyzettel, egyedi körülményekkel” kellett szembenézniük. „Mindig tanulunk a történtekből” – jegyezte meg. Véleménye szerint ugyanakkor inkább a rendőrségnek, semmint „a politikai közbeavatkozásnak” köszönhetően sikerült megfékezni a zavargásokat.

Időközben őrizetbe vettek egy 22 éves férfit a zavargások ötödik áldozatának, a hétfőn a dél-londoni Croydonban megtámadott 68 éves férfi halálának az ügyében.

Ed Miliband munkáspárti vezető pénteken a zavargásokban érintett dél-londoni Brixtonba látogatott, ahol a történtek mielőbbi kivizsgálását sürgette, Nick Clegg miniszterelnök-helyettes pedig a randalírozások egy másik helyszínét, Nottingham városát kereste fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.