V alakban haladnak a folyamatok

Japánban a vártnál kisebb mértékben gyengült a gazdaság teljesítménye a második negyedévben, a hazai össztermék (GDP) a hétfőn megjelent adatok szerint 1,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

MNO
2011. 08. 15. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők 2,6 százalékos éves szintű visszaesésre számítottak. A tokiói kormány közleménye szerint negyedéves összevetésben – az év első három hónapjához képest –0,3 százalékkal csökkent a GDP az április–júniusi időszakban. Elemzők 0,7 százalékot jósoltak.

A japán gazdaság sorban a harmadik negyedévben csökkent. Az idei második negyedévben történt visszaesést a kormány a márciusi földrengés, szökőár és atomkatasztrófa hatásának tulajdonítja. A tavaszi hármas csapásban megroppant a gazdaság, az adatok azonban arra utalnak, hogy V alakban haladnak a folyamatok, a meredek visszaesést gyors kilábalás követi – mondják elemzők, akik szerint a GDP azért csökkent a vártnál kisebb mértékben, mert hamar elindult az újjáépítés, javult az üzleti hangulat, és a cégek nekiálltak a feltorlódott rendelések teljesítéséhez.

Ezt mutatják egyebek között az ipar statisztikái is: a termelés a katasztrófa hónapjában rekordmértékben, 15,5 százalékkal esett, áprilisban viszont már beindult a növekedés, a szektor teljesítménye 1,7 százalékkal nőtt, májusban pedig 5,7 százalékkal, csaknem hatvan éve a legnagyobb mértékben nőtt az ipari termelés havi összevetésben.

A kormány és az elemzők egyaránt arra számítanak, hogy a július–szeptemberi időszakban már nő a GDP, 2011 egészét tekintve azonban csupán 0,5 százalékkal növekedhet. A világ második legnagyobb gazdaságának címéért Kínával versengő Japán GDP-je tavaly 4 százalékkal nőtt, ami a legnagyobb növekedési ütem volt a fejlett ipari országok körében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.