Vállalná a miniszterelnökséget

Mihail Prohorov orosz milliárdos, aki nemrég a Jobboldai Ügy (más fordításban Igaz Ügy) párt élére állt, csütörtökön újra leszögezte, hogy kész vállalni a miniszterelnöki posztot, de hozzátette: olyan programokkal, amelyekben nem hisz, nem lehet kormányfő.

MNO
2011. 08. 11. 15:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkvában tartott sajtóértekezletén Prohorov kifejtette: pártja programját hamarosan hozzáférhetővé teszi az interneten, és „ha azt sokan támogatják, s az az ember is, akit elnökké választanak tavasszal, akkor meg lehet vizsgálni a lehetőséget”, hogy kormányfő legyen. Az oligarcha kifejtette: azért teszik hozzáférhetővé a programot, hogy az emberek megismerkedjenek vele, s hogy maguk címkézzék a pártot jobboldalinak, baloldalinak, centristának vagy konzervatívnak.

Különösen nagy feltűnést keltett Prohorov azzal a kijelentéssel, hogy Oroszországnak Európához, a schengeni és az euróövezethez kell csatlakoznia. Úgy vélte, a rubel (az orosz vezetés szándékával ellentétben) soha nem lesz még csak regionális valuta sem, mert a kőolajhoz és a földgázhoz van kötve. A közeledéshez szerinte most a legmegfelelőbb az időpont, mert mind az euró, mind a rubel problémákkal küzd, továbbá mert a hatalmas lehetőségekkel rendelkező Oroszország és Európa együtt le tudja győzni a válságot.

Prohorov kilátásba helyezte, hogy a párt honlapjára kiteszik majd azoknak a tisztségviselőknek a nevét, akik bármilyen módon megsértik a kampányra és a választásokra vonatkozó jogszabályokat. Végül szólt arról is, hogy nem hagyja annyiban az őt ábrázoló plakátok eltávolítását. Prohorov Oroszország számos városában összesen közel 900 óriásplakátot helyeztetett ki, és ezek közül több helyen összesen 351 darabot már eltávolítottak, a milliárdos szerint a helyi hatóságok döntése alapján, mert „azok tudják, milyen választási eredményeket várnak tőlük”.

A Jobboldali Ügyet több más párthoz hasonlóan a Kreml hozta létre mintegy udvari ellenzékként. Nevesebb politikusok híján a két korábbi liberális pártból létrehozott Jobboldali Ügy sodródott. Ám Prohorov, aki a Forbes magazin idei tavaszi listája szerint 18 milliárd dolláros vagyonával a világ 32. leggazdagabb embere, és elmondása szerint saját elhatározásából lépett a politikai színpadra, egyre nagyobb figyelmet von magára. Mindazonáltal a közvélemény-kutató intézetek nem jósolnak jelentős szavazati arányt a pártnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.