Válságban a kieli CDU

A Die Welt részletesen foglalkozik a schleswig-holsteini CDU-t súlyos vezetési válságba döntő szerelmi botránnyal. A Frankfurter Allgemeine Zeitung Merkel párizsi útja kapcsán a CDU-n belüli eurómentő intézkedésekről szóló vitákról tudósít.

2011. 08. 16. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív berlini napilapban U. Exner és T. Vitzthum A CDU döbbenten figyeli Boetticher távozását című cikkében tudósít a kereszténydemokraták schleswig-holsteini miniszterelnök-jelöltjének bukásáról.

Peter Harry Carstensent mélyen megérintette utódjának, Christian von Boettichernek politikai vége. Carstensen szeretett volna méltósággal búcsúzni a politikától, amire legalább annyira büszke lehet, mint az összességében sikeres miniszterelnökségére. A trónörököse azonban mindent elrontott, a politikus Boetticher ugyanis megbukott a magánember Boetticheren. Miután napvilágra került a férfi szerelmi története egy 16 éves düsseldorfi lánnyal, lemondott a tartományi pártelnökségről és a következő májusra kiírt választásokon a miniszterelnök-jelöltségről.

Boetticher lemondott a tartományi gyűlési frakcióvezetésről is, azonban képviselői mandátumát megtartja, mert a CDU–FDP-frakciónak mindössze egyetlen fős többsége van a kieli tartományi gyűlésben.

Döbbenet uralkodik az északi CDU-ban. Senki sem tudott semmit, senki sem sejtett semmit. Függetlenül a dolgok jogi megítélésétől, ilyet egyszerűen nem lehet tenni. Az ilyen viselkedést az emberek problémásnak értékelik – fogalmazott Ingbert Liebing, a tartományi CDU helyettes vezetője. A gyors visszavonulás helyes volt, azonban nem szabad elhamarkodni az utódlás kérdését. Az új pártelnök- és miniszterelnök-jelölt Jost de Jager lehet. Az első tájékozódó megbeszélések egyértelműen ebbe az irányba mutatnak. De Jager jelezte, hogy kész mindkét posztot betölteni.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)


A konzervatív német napilap A CDU-politikusok szembehelyezkednek Merkellel című cikkében foglalkozik a kereszténydemokratákon belül a közös uniós eurókötvényekről zajló vitáról. Miközben heves viták zajlanak a közös euró-államkötvények kibocsátásáról, egyre gyarapodnak a CDU-n belüli hangok az úgynevezett eurobondokkal szemben. Johann Wadephul képviselő szerint nincs szükség kötvényekre. Mint Burkhard Balz (CDU) EP-képviselő fogalmazott, a CDU-CSU-ban elkezdődött a kérdés újragondolása. Armin Laschet, a CDU országos elnökségének tagja nyílt vitát kezdeményezett a kérdésről, s olyan átfogó koncepciót követelt, amelyek közé akár az eurobond is tartozhat.

Gunther Krichbaum (CDU) EP-képviselő az eurobondok kibocsátását fantomvitának nevezte. A dpa hírügynökségnek adott interjújában kifejtette, hogy az ilyen közös államkötvények kibocsátásához módosítani kellene az uniós szerződéseket. Egyelőre a szövetségi kormány is elutasítja az ilyen hitelek kibocsátását. A közös államkötvények csökkentenék a válságba jutott euróövezeti államok kamatterheit, ugyanakkor megemelnék a jelenleg kedvezően megítélt német, osztrák és holland papírok kamatait. Krichbaum szerint a kötvények nem oldanák meg a válság igazi okát. Először a válságba jutott államoknak kellene visszatérniük a stabilitáshoz és a költségvetési fegyelemhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.