„Végrehajtottam a műveletet, meg akarom adni magam”

A norvég rendőrség csütörtökön megerősítette, hogy a múlt hónapban 77 embert meggyilkoló Anders Behring Breivik az utoyai ifjúsági táborból – ahol 69 gyereket lelőtt – kétszer is felhívta a rendőrséget.

MNO
2011. 08. 18. 19:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Breivik ügyvédje, Geir Lippestad a múlt héten az Aftenposten című újsággal közölte, hogy védence tízszer próbált telefonálni, de csak kétszer jött létre a kapcsolat. Az ügyvéd szerint Breivik meg akarta adni magát.

A norvég rendőrség tájékoztatása szerint az első hívás 26 perccel Breivik letartóztatása előtt futott be a rendőrségre. Breivik ebben közölte, hogy Utoyán van, és meg akarja adni magát, majd lerakta a kagylót. A rendőrségi telefonközpontos komolyan vette a bejelentést és visszahívta, de a csöngetésre nem válaszolt.

A második hívása egy perccel azelőtt történt, hogy elfogták. „A norvég antikommunista ellenállási mozgalom parancsnoka vagyok. Végrehajtottam a műveletet, úgyhogy meg akarom... adni magam” – mondta ezúttal a gyilkos, és újból lerakta a kagylót. Egy perccel később megadta magát a rendőröknek.

Tájékoztatójukon a rendőrök azt is elmondták, hogy a szigeten lezajlott lövöldözéssel kapcsolatos hívások során elhangzottakból azt a következtetést vonták le, hogy a támadók száma kettő és öt között van, különböző fegyverekkel tüzelnek és robbanószerrel is rendelkeznek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.