Viaszozni kellene a Mátyás király szoborcsoportot

Zöld színűre változhat a tavaly restaurált kolozsvári Mátyás király szoborcsoport, ennek megakadályozása érdekében évente újra kellene viaszozni az alkotás bronzból készült alakjait – írta csütörtökön a romániai magyar sajtó.

MNO
2011. 08. 18. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Krónika és az Új Magyar Szó című napilapok tudósítása szerint többen is felfigyeltek Kolozsváron arra, hogy a román és a magyar állam közös anyagi támogatásából fele-fele arányban finanszírozott 800 ezer euró értékű restaurálási munkálatok befejezése után kilenc hónappal fehér foltok jelentek meg a szoborcsoport alakjain. A Citynews.ro helyi román portál szerint egy írásos panasz is érkezett ez ügyben a kolozsvári polgármesteri hivatalhoz, ami felhívja a városvezetők figyelmét a foltokra.

Kolozsi Tibor restaurátor a két lapnak elmondta, hogy a foltosodás nem rongálás következménye, hanem egy természetes folyamat része. A restaurátor szerint a foltokat az okozza, hogy a nyári hőség és az elmúlt időszakban gyakori savas esők hatására lekopott a műalkotásról a restaurálás után felvitt viaszréteg.

A restaurátor szerint a szoborcsoport bronzból készült alakjait évente újra kellene viaszozni, amennyiben erre nem kerül sor, a most tapasztalt világos foltok egyre jobban kiterjednek, és a bronzszobrok újra visszakaphatják a restaurálás előtti zöldes színüket. Kolozsi úgy véli, ez elkerülhetetlen folyamat, hiszen a restaurálás óta már kilenc hónap telt el, és a bronzalakok a nyári hőségben 50-60 Celsius-fokra is felmelegszenek. Rámutatott: az is kedvezőtlen körülmény, hogy a szobor déli fekvésű, egész nap éri a napsütés, központi helyen is fekszik, és autóforgalom övezi.

Rámutatott: az újraviaszozás fél napig tartó munkálat, ami mindössze 1000 lejbe (63 ezer forint) kerül, egyedül Mátyás lovának a bekenése okozhat gondot, ezt ugyanis emelőszerkezettel lehet csak megközelíteni.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az újraviaszozás kinek lenne a feladata, hiszen Kolozsi szerint ezt a polgármesteri hivatalnak kell elvégeznie, ha azt akarja, hogy patinás legyen a szobor. A restaurátor szerint a szobor felületi kezeléséért csak egy évig lehet garanciát vállalni. A polgármesteri hivatal szerint azonban a kivitelező Concefa Kft.-nek kell kijavítania ezt a hibát, hiszen két évig garanciát vállalt a szoborért. A szoborcsoport restaurálása 2010 végén fejeződött be, és az idén áprilisban a román és a magyar állam magas rangú vezetőinek jelenlétében avatták fel újra Fadrusz János csaknem 110 éves alkotását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.