Világpremierre készülnek

Világpremiert tartanak kedden este Mária Terézia schönbrunni barokk kastélyszínházában: Wolfram Wagner írta a Türkenkind (Török gyerek) zenéjét, a darabot a Prága–Bécs–Budapest nyári nemzetközi zenei akadémia az osztrák főváros nyolcadik operaházával, a Sirenével koprodukcióban játssza.

MNO
2011. 08. 15. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A darab témája szorosan kapcsolódik az osztrák császárnőhöz és magyar királynőhöz, szereplői pedig a két angyalt, Asaelt és Rafaelt kivéve valóságos történelmi személyek. Kristine Tornquist a kamaraopera librettóját Irene Montjoye regényéből írta – áll a színház hírlevelében. A történet a regény hősnője, a gazdag özvegy, Anna Maria Königen visszaemlékezésével kezdődik. Hosszú utazásaira gondol vissza, a különböző kultúrák és országok között Konstantinápolytól Bécsig és arra, miként lett török rabszolgalányból – ő, a török gyerek – Mária Terézia örökbefogadott gyermeke.

A darab megjeleníti a politikának és a vallásnak kiszolgáltatott védtelen embert, akit a vészhelyzetben két angyal, Asael és Rafael segít meg. Wolfram Wagner zenéjének kamara-zenekari apparátusát az oud, a hagyományos arab lant egészíti ki, amelyet Asim Al-Chalabi szólaltat meg. Anna Mariát Nina Plangg játssza.

Az 1732 és 1803 között élt Anna Mariát Johann von Mohrenheim konstantinápolyi követ vitte Bécsbe és a császárné fogadott gyermekeként ismerték el. Johann von Mohrenheim feleségül vette, fiuk, Joseph von Mohrenheim neves orvos volt. Másodszor 1784-ben Kereskényi Mihály (1755–1822) kamarai igazgatóval házasodott össze.

A Sirene Operntheatert 1998-ban hozta létre Kristine Tornquist és Jury Everhartz, aki az előadást rendezi. Egyik bázisuk a Jugendstiltheater, amely a bécsi „Lipótmezőn”, egy klinikai negyedben áll. Vendégszerepeltek a Tiroli Tartományi Színházban és a Zágrábi Zenei Biennálén is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.