Visszahozzák a cipőgyártást hazánkba

Mintegy 1,1 milliárd forintból bővítette üzemegységét a csengeri Josef Seibel (JS) Cipőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Az új gyártócsarnokot és gépsort pénteken adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban.

MNO
2011. 08. 12. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A direkt fröccsöntő üzemet tavaly év végén kezdték építeni. 260 millió forintos beruházással egy 2000 négyzetméter alapterületű csarnok épült meg, a fennmaradó összeget pedig nyolc fröccsöntő gép beszerzésére fordította a német érdekeltségű vállalat. A fejlesztéshez 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a cég a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatán.

Mint azt Juhász János ügyvezető igazgató elmondta, a cég jelenleg száz, eddig állástalan embernek biztosít munkalehetőséget. Ezzel a közös telephelyen működő JS és a megrendelésére dolgozó Szamos Cipőipari és Kereskedelmi Kft. együttes létszáma meghaladja a 660 főt. Csengerben eddig évente több mint 900 ezer pár lábbelit gyártottak, az új üzemcsarnok és az abban alkalmazott új technológia segítségével a jövő évi termelés elérheti akár 2 millió párt is – jegyezte meg az ügyvezető.

A német Josef Seibel csoport évente 6 millió pár cipőt gyárt főleg Európában; Csengerben 1993 óta folyik gyártás, a termelés döntő részét Amerikába és Angliába szállítják. A csengeri vállalatnak tavaly 14,7 milliárd forint volt a nettó árbevétele, ebből 814 millió forint nyereséget realizált.

Sajtóértesülések szerint az eddig Kínában, Indiában és Moldovában végeztetett termelést hozta vissza a Josef Siebel Magyarországra a szállítási fegyelem hiánya és a hullámzó minőség miatt. Jelenleg évi 400-500 ezer pár felsőrészt gyártatnak Nagyvárad mellett. A szükséges egymillió pár másik fele ugyan még mindig Ázsiából jön, de az a cél, hogy ezt a termelést is Európába, s ha lehet, Magyarországra hozzák – írta a pénteki Világgazdaság.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.