Zenei utazás a kultúrák között

Nagyszabású, mégis bensőséges hangulatú ökumenikus vallási fesztiválnak ad otthont a gyönyörűen felújított sopronbánfalvi kolostor augusztus 12–27. között. Szakrális zene és ének, képzőművészet, ismeretterjesztő előadások, kulturális és lelki programok költöznek az ódon falak közé – az ökumené szellemében.

MN
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sopron igazán nem szűkölködik régi épületekben, letűnt évszázadok emlékeit őrző és szemet gyönyörködtető templomokban, palotákban. A város egyik legkülönlegesebb műemlékéről, a pálos, majd a karmelita rend sopronbánfalvi kolostoráról azonban még ma is meglehetősen szűkszavúan mesélnek az útikönyvek. Pedig érdemes tudni, hogy a mai kertvároshoz tartozó dombon egykor Szent Wolfgang, első királynénk, Gizella tanítója remetéskedett. Emlékét a pálos szerzetesek ápolták, akik számára Sopron városa 1482-ben kolostort alapított. A történelem viharos évszázadai alatt sokat megélt az épület – túlságosan is sokat. A második világháború után elmeszociális otthon is működött benne, majd évekig elhagyottan állt. Az egykori rendházat végül 2004-ben Kovács Gábor üzletember-mecénás, a KOGART alapítója vásárolta meg és újította fel a Norvég Alap támogatásával, hogy kulturális oktatási és meditációs központként születhessen újjá. Az I. Sopronbánfalvai ökomenikus vallási fesztivál három hétvégéjén a kolostor belső udvarán, a kvadrumban felállított színpadon, valamint az időjárás viszontagságai ellen is védelmet nyújtó, kétszáz férőhelyes fedett nézőtéren egyedi programok várják a közönséget. Koncertet ad itt például a Szent Efrém Férfikar, s Sopron Gospel együttes, a Szigony zenekar, valamint a Javor Szentendrei Szerb Orthodox Kórus Borbély Mihály közreműködésével. A különleges környezetben nem mindennapi élményt ígér Tolcsvay László és Tolcsvay Béla Magyar mise című rockoratóriuma augusztus 20-án este fél kilenctől.
Klezmermuzsika, klasszikus indiai zene és tánc, vallásos népénekek és középkori latin himnuszok jól megférnek egymás mellett a fesztiválon, elősegítve a vallások sokszínű világának megismerését és a kölcsönös elfogadást hívő és nem hívő emberek számára egyaránt. Lelkigyakorlatok, beszélgetések, előadások, egyéni és csoportos foglalkozások, filmvetítések is zajlanak majd az ódon falak között.

Info: www.banfalvakolostor.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.