Zsúfolt tömeg kísérte a Szent Jobbot + Képriport

A magyar katolikus egyház vezetői, papok, szerzetesek, illetve közjogi méltóságok, kormánytagok, hívők kísérték szombaton, az augusztus 20-i ünnepi szentmise utáni, a Szent István-bazilika körüli hagyományos körmeneten Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét.

MNO
2011. 08. 20. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zsúfolásig megtelt téren lévő több száz ember tapssal köszöntötte az ereklyét, amikor azt a bazilika külön kápolnájából kihozták és a lépcsőn elhelyezték. A körmenet a Szent István tér–Október 6. utca–József Attila utca–Széchenyi tér–Zrínyi utca útvonalon haladva tért vissza a bazilika előtti térre. Szent István kézfejereklyéje mögött vonult Erdő Péter, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és a püspöki konferencia tagjai. Ezután következett Schmitt Pál köztársasági elnök, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, a kormány több tagja, majd az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai.

Amikor az ereklye a tér közeli utcákon összesereglett hívők csoportja előtt haladt el, az emberek letérdeltek és keresztet vetettek, míg mások megtapsolták Szent István bebalzsamozott kézfejét. Az ünnepségen a fennállásának 80. évfordulóját idén ünneplő Katolikus Karitász is részt vett, hogy együtt adjanak hálát a segélyszervezet által végzett több évtizedes szolgálatért. A karitász munkatársai és önkéntesei Écsy Gábor országos igazgatóval és az egyházmegyei vezetőkkel együtt vonultak. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az ünnepi mise szentbeszédének elhangzása előtti köszöntőjében külön kiemelte, hogy ezen a napon ünnepeljük a Katolikus Karitász alapításának 80., újjászervezésének pedig 20. évfordulóját. A püspök azt mondta: az önkéntes emberi segítség olyan erő, amely reményt, állóképességet, optimizmust tud adni népünknek és helyi közösségeinknek, ezért legyünk a nagylelkű szeretet tanúságtevői nemzetünk és az egész világ előtt.

A Szent István-nap megünneplését I. Szent László király (1077–1095) rendelte el VII. Gergely pápa utasítására 1092-ben. Az I. Szent István király (1000–1038) kézfejereklyéjeként tisztelt Szent Jobb kultusza hivatalos ünneppé 1424-ben emelkedett. Az ereklyét Mária Terézia (1740–1780) hozatta vissza Budára 1771-ben Raguzából (ma Dubrovnik – Horvátország), s bemutatását minden év augusztus 20-ára rendelte el, ennek napját pedig hivatalos nemzeti ünnepnappá nyilvánította.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.