„Tisztes számokat” közölt a kabinet

„Tisztes számoknak” nevezték a kormány által pénteken bejelentett, jövő évi költségvetési tervben szereplő célokat első reagálásaikban londoni felzárkózópiaci elemzők, akik szerint azonban több részlet kell a terv hitelességéhez.

MNO
2011. 09. 16. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neil Shearing, a Capital Economics – az egyik legnagyobb citybeli gazdaságelemző és befektetési tanácsadó cég – felzárkózópiaci főközgazdásza péntek este, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóját kommentálva azt mondta: a másfél százalékos jövő évi gazdasági növekedési várakozás – amelyre a 2012-es költségvetési terv épül – „meglehetősen konzervatív”, azzal együtt is, hogy ez a növekedés „valamivel gyorsabb” lenne a Capital Economics saját előrejelzésében szereplő ütemnél. Shearing szerint a ház 2012 egészére 1,0 százalékos GDP-pluszt vár Magyarországon.

A 4cast nevű vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég péntek esti kommentárja szerint a tervezett kiadáscsökkentésről és bevételnövelésről, valamint a költségvetési tartalékképzésről „nagyon tisztes számok” hangzottak el, de még jóval több részletre lesz szükség ahhoz, hogy a terveket a piac hitelesnek fogadja el. A 4cast elemzői szerint „megfelelő mértékben konzervatívnak tűnik” – és ezért kedvező – az 1,5 százalékos GDP-növekedési várakozás.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői péntek esti kommentárjukban közölték: saját becslésük szerint a tervezett áfaemelés hozzávetőleg 0,5 százalékpontot ad hozzá a jövő évi, teljes kosárra számolt fogyasztói árinflációhoz. A ház szakértői „biztatónak” nevezték, hogy a kormány a korábbiaknál immár „sokkal reálisabb” jövő évi GDP-növekedési várakozásokat használ a költségvetés tervezéséhez.

A JP Morgan elemzői szerint mindazonáltal a 1,5 százalékos növekedési várakozás is „derűlátónak” bizonyulhat; a ház saját, „lefelé ható kockázatokkal terhelt” előrejelzésében 1,3 százalékos magyarországi GDP-növekedés szerepel 2012-re. A cég szerint jóllehet a hosszú távú kilátásokat tekintve „nem ideális” a kiigazítás összetételében látható eltolódás a kiadáscsökkentésről a bevételi oldali intézkedések felé, ám ez könnyebben kivitelezhetővé, és így hitelesebbé teszi a tervet.

A JP Morgan londoni elemzői közölték: becsléseik szerint – részben a gyengébb növekedési kilátások, részben a Széll Kálmán-terv végrehajtási kockázatai miatt – a GDP-érték hozzávetőleg 0,5 százalékának megfelelő további költségvetési takarékossági intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy az államháztartási hiány jövőre a hazai össztermék 3 százaléka alá süllyedjen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.