Határvadászat élő célpontra

2000. 05. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Ferenc dánszentmiklósi lakos 1980. szeptember 30-án a helyi termelőszövetkezet telephelyéről engedély nélkül elvitte az SF 93-41 rendszámú, Volvo típusú, 20 tonnás, 120 mázsa téglával megrakott tehergépkocsit, és elindult a nyugati határ felé. Október 1-jén nulla óra 50 perc körül a hegyeshalmi határátkelő felé vezető műúton az okmányellenőrző határőr fényjelzésére nem állt meg. A járőr értesítette az átkelőn szolgálatot teljesítő Csanádi László határőr törzsőrmester közúti ügyeletes tiszthelyettest, aki az értesítés után a nagy sebességgel közeledő teherautót három, levegőbe irányított figyelmeztető lövéssel akarta megállítani.A kamionsofőr a figyelmeztető lövések ellenére sem állt meg, sőt nagyobb sebességre kapcsolt, és amikor elérte a határt, ott áttörte az egyik határsorompót.A kamionsorompónál szolgálatot teljesítő Pataki Bálint, Sipos István és Boromissza László határőröknek Csanádi László határőr törzsőrmester rádión keresztül „Kamionkitörés – tűz!” parancsot adott. A parancsra a három határőr a közeledő teherautóra összesen 47 lövést adott le mintegy 25 méterről, a vezetőfülkére és a motorra célozva.A rohanó teherautó a sorompót nem tudta áttörni, hanem az ütközés után Magyarország területén maradt. Az áttörési kísérlet során a kamiont vezető Horváth Ferenc életét veszítette.Az igazságügyi orvos szakértő szerint a halált a koponyatöréssel társult, kiterjedt agyroncsolás okozta. A fegyverhasználat során az elhunyt egy „lövési sérülést” szenvedett, amelynek bemeneti nyílása a bal hónalj vonalában, kimeneti nyílása pedig a bal lapocka csúcsánál volt. A lövedék a mellkasba nem hatolt be, mellkasi szervet nem sértett, a mellkasi fal izomzatán haladt keresztül.A lőtt sérülés 8 napon túl, körülbelül 20 nap alatt, életveszélyt nem okozva gyógyult volna meg, ha a sofőr nem veri be a fejét a kocsiszekrény tetejébe.Dr. Váradi Gyula ezredes, a Győri Katonai Ügyészség vezetője 2000. március 10-én kiadott határozata szerint nem volt szó emberölés bűntettéről, de ha mégis annak minősítik, büntethetőségének felső határa 15 év, és így ennyi az elévülési ideje is. Vagyis 1995. október 1-jén a büntethetőség megszűnt volna.Kurt Werner Schulzszájba lövése

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.