Elkerülte a csődöt a fogyatékosiskola

2000. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kikerült a csőd közeli helyzetből a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány (NGYIK) által működtetett, fogyatékos fiatalok képzésével foglalkozó intézményhálózat.A Bakonyoszlop-Sövénykúton, Nyíregyházán és Balassagyarmat-Nyírjesen működő intézményhálózat már régóta finanszírozási problémákkal küszködik. A helyzet az év elején tovább bonyolódott, mert az új kuratórium bejegyzése körül jogvita alakult ki az NGYIK felett alapítói jogokat gyakorló ifjúsági tárca és a közalapítvány korábbi vezetői között. Ez idő alatt az intézményhálózat jelentős köztartozást is felhalmozott.Wintermantel Zsolt, az NGYIK kuratóriumának elnöke elmondta: az iskola megmentése céljából az ISM egy ideig közvetlenül utalta a működésre szánt támogatást. Az új kuratórium működése óta az időarányos költségvetési támogatásból a szükséges összeget már az NGYIK utalja. Hozzátette: saját működési költségük terhére elkülönítettek egy alapot, amelyből további támogatást nyújthatnak az iskoláknak. Mint mondta: a férőhelyek bővítésére is igény lenne, az ehhez szükséges pluszforrást is megpróbálják előteremteni.Korábban többször felvetődött, hogy az iskolák működtetése nem illik a közalapítvány profiljába. Erről Szabó László, az Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára elmondta: ebben a tanévben az NGYIK-nál marad a fenntartói jog, ezt követően pedig tüzetesen végiggondolják a problémát. Szerinte a biztos működés azért is fontos, mert a fogyatékos fiatalok egyetlen lehetősége a társadalmi integrációra, hogy szakmát szerezzenek és munkát találjanak.Rácz Sándor, az intézményhálózat igazgatója elmondta: a három iskolában háromszáz mozgás-, hallás- és látássérült, valamint értelmi fogyatékos diák tanul, és tizenkét szakképesítést választhattak. Emlékeztetett: Magyarországon közel négyszázezer fogyatékos él, közülük mintegy negyvenezren tartoznak az érintett 14–25 éves korosztályba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.