Járai Juditék izraeli golyózáporban

2000. 11. 30. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Televízió Közel-Keletre küldött kétfős stábja, Járai Judit tévés újságíró és Hadarics Gábor operatőr szerdán késő délután a Gázai övezet és Izrael közötti határátkelőhelyen golyózáporba került.A két magyar tévés szombaton érkezett két hétre Jeruzsálembe. A közeli Gázába azért utaztak, hogy ott Mohamed Dahlannal, a palesztin belbiztonsági erők vezetőjével készítsenek interjút. Ezután már sötétben érték el Erec átkelőhelyet. Ekkor kezdődött a lövöldözés. Járaiék először csak a sötétben vörösen világító lövedékeket látták, és a lövöldözés hangját hallották az izraeli oldalról. A palesztin kiléptetőhelyet egy kilométeres senki földje követi, majd az izraeli beléptetőhely következik.– Meglepő volt a kegyetlen lövöldözés – mondta a Magyar Nemzetnek Járai Judit –, mert a palesztinok már a harmadik napja viszonylag békések a ramadán, a böjti hónap megkezdése óta. Délután 5-kor fejeződik be a böjt. Utána együtt van a család, hogy ünnepeljenek. Járai hozzátette: a palesztinok általában nem is kezdeményeznek akciókat délután. Érthetetlennek tartja az „irgalmatlan lövöldözést”. Egy kerítésnél húzódtak meg, ahová több palesztin határőr is odasietett, hogy segísen. Húszperces, szakadatlan lövöldözés után visszafordultak Gázába. A tévéseknek a palesztinok elmondták, jól tették, hogy nem vállalták az átkelés kockázatát, mert a második intifáda alatt a zsidó állam katonáinak lövéseitől Gázában már legalább öt külföldi újságíró megsebesült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.