Lujza 2024. március 2.
logo

Hungarikumok kerestetnek

Hommer Tibor
2001.03.13. 23:00

Jellegzetesen hazai, még kevésbé ismert termékek, illetve termékekké alakítható ötletek után kutat a gazdasági tárca. A hungarikumokra bárki javaslatot tehet mostantól egy hónapon át a Gazdasági Minisztérium (GM) www.gm.hu címen elérhető internetes honlapján.Kincskereső néven hirdetett internetes játékot a GM azzal a céllal, hogy bárki javaslatot tehessen olyan hazai termékekre, szolgáltatásokra, amelyek egyediek, és alkalmasak arra, hogy nemzetközi szinten elismert márkanévvé válhassanak. A globalizáció egyik velejárója, hogy felértékelődnek a sajátos termékek, ugrásszerűen megnő az egyedi minőségek iránti igény, amelyek sokkal jobban értékesíthetők, mint a tömegtermékek – mondta Cséfalvay Zoltán, a GM helyettes államtitkára. Hozzáfűzte: mindemellett alkalmasak arra, hogy öregbítsék egy-egy ország, tájegység jó hírnevét, mint akár a tokaji borok, a kalocsai fűszerpaprika, vagy a libamáj. Továbbá hozzájárulnak ahhoz is, hogy a külföldi vevők, turisták e kiemelkedő minőséget képviselő termékekkel azonosítsák az országot.A beérkezett javaslatokat szakértőkből álló zsűri bírálja el, s az arra érdemesült termékek piaci bevezetéséhez, népszerűsítéséhez a Széchenyi-terv keretében segítséget nyújt a szaktárca, valamint piacösztönző szervezete, az ITD Hungary Kht. Cséfalvay Zoltán úgy látja: Magyarországon még számtalan, eddig fel nem fedezett „kincs” rejlik. A hungarikumok már régóta léteznek, csak fel kell fedezni azokat, és a mai gazdaság viszonyaihoz igazítva piac- és versenyképessé kell tenni.


Két hónapja hirdette meg a GM a Széchenyi-terv kapcsán kiírt pályázatokat, és eddig 500 pályamű érkezett a szaktárcához – jelentette be tegnap Kiss Tóth Péter, a GM pályázati információs központjának vezetője. A pályázatok többségét magánszemélyek nyújtották be, akik energiatakarékossági beruházásokhoz igényeltek támogatást. Kiss elmondta: eddig több mint 400 ezren nézték meg az interneten hozzáférhető kiírásokat, de több tízezerre rúg azok száma is, akik a GM zöldszámán, illetve a tájékoztatási teendőket ellátó szervezetek irodáiban érdeklődtek. Az országos pályázatokat húsz, a regionális tendereket tíz különböző bizottság bírálja el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.