A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Hungarikumok kerestetnek

Hommer Tibor
2001. 03. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jellegzetesen hazai, még kevésbé ismert termékek, illetve termékekké alakítható ötletek után kutat a gazdasági tárca. A hungarikumokra bárki javaslatot tehet mostantól egy hónapon át a Gazdasági Minisztérium (GM) www.gm.hu címen elérhető internetes honlapján.Kincskereső néven hirdetett internetes játékot a GM azzal a céllal, hogy bárki javaslatot tehessen olyan hazai termékekre, szolgáltatásokra, amelyek egyediek, és alkalmasak arra, hogy nemzetközi szinten elismert márkanévvé válhassanak. A globalizáció egyik velejárója, hogy felértékelődnek a sajátos termékek, ugrásszerűen megnő az egyedi minőségek iránti igény, amelyek sokkal jobban értékesíthetők, mint a tömegtermékek – mondta Cséfalvay Zoltán, a GM helyettes államtitkára. Hozzáfűzte: mindemellett alkalmasak arra, hogy öregbítsék egy-egy ország, tájegység jó hírnevét, mint akár a tokaji borok, a kalocsai fűszerpaprika, vagy a libamáj. Továbbá hozzájárulnak ahhoz is, hogy a külföldi vevők, turisták e kiemelkedő minőséget képviselő termékekkel azonosítsák az országot.A beérkezett javaslatokat szakértőkből álló zsűri bírálja el, s az arra érdemesült termékek piaci bevezetéséhez, népszerűsítéséhez a Széchenyi-terv keretében segítséget nyújt a szaktárca, valamint piacösztönző szervezete, az ITD Hungary Kht. Cséfalvay Zoltán úgy látja: Magyarországon még számtalan, eddig fel nem fedezett „kincs” rejlik. A hungarikumok már régóta léteznek, csak fel kell fedezni azokat, és a mai gazdaság viszonyaihoz igazítva piac- és versenyképessé kell tenni.


Két hónapja hirdette meg a GM a Széchenyi-terv kapcsán kiírt pályázatokat, és eddig 500 pályamű érkezett a szaktárcához – jelentette be tegnap Kiss Tóth Péter, a GM pályázati információs központjának vezetője. A pályázatok többségét magánszemélyek nyújtották be, akik energiatakarékossági beruházásokhoz igényeltek támogatást. Kiss elmondta: eddig több mint 400 ezren nézték meg az interneten hozzáférhető kiírásokat, de több tízezerre rúg azok száma is, akik a GM zöldszámán, illetve a tájékoztatási teendőket ellátó szervezetek irodáiban érdeklődtek. Az országos pályázatokat húsz, a regionális tendereket tíz különböző bizottság bírálja el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.