Nem az ízük miatt használják a fűszereket a hagyományosan húsfogyasztásra alapozott konyhák, hanem a baktériumok és egyéb kórokozók ellen. Ezt a korábban tett tudományos megállapítást ellenőrizve az amerikai Cornell egyetem munkatársai növényekre vonatkozó vizsgálatokat is végeztek, hogy kiderítsék, miért kevésbé fűszeresek a növény alapú ételek.Mint kiderült – olvasható a Scientific American honlapján –, a növényeknek a mikroorganizmusokkal szemben nincs szükségük olyan mértékű védettségre, mint a húsféléknek, hiszen természetes kémiai és fizikai védekező anyagokkal rendelkeznek, amelyek még jóval a főzés után is éreztetik hatásukat. Paul W. Sherman neurobiológus és munkatársa, Geoffrey Hash már a vizsgálatok előtt megjósolta, hogy – különösen délen – a növényi ételek kevesebb fűszert tartalmaznak, mint az ugyanott készített húsok. Az öszszevetésben érintett 36 ország 2129 növényi ételreceptjének analízisekor be is igazolódott ez a feltételezés, hiszen az összesen előforduló 41 fűszerből 38-at valóban gyakrabban használnak húsokhoz, kivéve a szezámot, a köményt és az édespaprikát.– Az emberiség mindig is kölcsönös versengést folytatott az ételekben felbukkanó parazitákkal és kórokozókkal, így a szakácskönyvek nem mások, mint e versenyt dokumentáló iratok – mutatott rá Paul W. Sherman, arra is emlékeztetve, hogy a növényeket nem kell különféle fűszerekkel vagy vegyszerekkel kezelni ahhoz, hogy fogyasztásra alkalmasak legyenek. Elég csak megmosni őket.

Kiderült, mikor csap le a pusztító vihar az országra