A jó francia konyha belga – állítja a Belga Királyság magyarországi nagykövete. Aligha ok nélkül feltételezünk egy kis halovány sovinizmust az országot személyében képviselő diplomata részéről a szomszéd kulináris nagyhatalom rovására – bár azt sem tudjuk, flamand vagy vallon őexcellenciája. Ami a konyha felől nézve nem mindegy. Talán leginkább a hazától távol, a budai Bem rakparton valósulhat meg a felhőtlen németalföldi nemzeti egység, a Henri nevű belga sörözőben. Lássuk tehát, hová ülnek a belgák.
A ködös novemberi estéből a pincébe aláereszkedve igazán kellemes klímaváltozásban van részünk: igazi, „franciás” könnyedséggel és kocsmai eleganciával berendezett, parkettás terem, tonettszékekkel és állófogasokkal, keményfa asztalokkal. A téglafalon körben híres Brueghel-festmények részletei, a legbájosabb a Falusi lakodalomnak ama jelenete, ahol a seritaltól megrészegedett vendégek hanyatt fekszenek a földön. A hangulat zajosan jó, és ami a sört illeti: a tízoldalas itallap nyolcféle csapolt és 36-féle otthoni palackozott malátanedűt kínál, részletes ismertetővel, elismerésre és irigylésre méltó választékban és minőségben.
Hal-, illetve húsmenüre vállalkozunk. Az ostendei paradicsomos halleves rendesen pikáns, és bővelkedik tengeri filében. Nem a szakács hibája, ha nem vetekszik a profi magyar halászlék sokkal gazdagabb ízvilágával. Az ardenneki krémleves is azonnali sózást-borsozást kíván, hogy amúgy jó szalonnás íze kimozduljon a fásultságból. Az igazán nagy pillanatok a főétkeknél jönnek el. A Szent Péter-hal zeebrugge-i módra pirosra sütve, pompás sajtmártással érkezik, a bearnaise-szósszal kísért bélszín társaságában. Egyikük sem képzelhető el a hagyományos hazai vendéglátás világában: a raffináltan ropogósra grillezett, belül omlós halfilé, és a hivatásszerűen érlelt, közepesre sütött filémignon a gasztronómia világszínvonalán mozog. Igazán sajnálhatja, aki bedőlt a marhapániknak… A vöröshagymás-zsályás és tárkonyos-fehérboros ízek után édességre váltunk. A másutt megszokott cukor-liszt-vaj variációk helyett itt – a nálunk pudingnak nevezett valamire hasonlító – karamellával ízesített alma- és körtedesszert járja (flan, illetve charlotte néven), tele friss ízekkel és gyümölcsszeletekkel. Igazi cukrászremekek.
A francia nyelvterületről világszerte brasserie-ként elterjedt söröző-étteremnek igazából még az étlapja is élvezetes olvasmány (egészen a sor jobb széléig). A sörözés valódi élmény: itt a spontán erjedésűektől a kolostorok mélyén érlelődöttekig számos klasszikus műfaj jelen van. Különböző Leffék, trappista sörök, 8-10 fok erősségű barnák, cuvée-k, fűszerezett és gyümölcsízesítésű csodák. Egy 12 fokos Hoegaardennel zártuk az estét, természetesen a márka saját poharában, saját alátétjén. Európa-szerte híre ment a belga szimbolista festők mostani kiállításának a budapesti Szépművészeti Múzeumban. Címéül azt választották: A lélek mélységei. A Bem rakparti pincéből a felszínre kapaszkodván eltöprengtünk a gasztronómia művészetének jelképes mélységein.
Privát úr
„Ez legyen világos mindenkinek”: Marco Rossi figyelmeztette a bloggereket
