Belga szimbolisták

–
2001. 11. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jó francia konyha belga – állítja a Belga Királyság magyarországi nagykövete. Aligha ok nélkül feltételezünk egy kis halovány sovinizmust az országot személyében képviselő diplomata részéről a szomszéd kulináris nagyhatalom rovására – bár azt sem tudjuk, flamand vagy vallon őexcellenciája. Ami a konyha felől nézve nem mindegy. Talán leginkább a hazától távol, a budai Bem rakparton valósulhat meg a felhőtlen németalföldi nemzeti egység, a Henri nevű belga sörözőben. Lássuk tehát, hová ülnek a belgák.
A ködös novemberi estéből a pincébe aláereszkedve igazán kellemes klímaváltozásban van részünk: igazi, „franciás” könnyedséggel és kocsmai eleganciával berendezett, parkettás terem, tonettszékekkel és állófogasokkal, keményfa asztalokkal. A téglafalon körben híres Brueghel-festmények részletei, a legbájosabb a Falusi lakodalomnak ama jelenete, ahol a seritaltól megrészegedett vendégek hanyatt fekszenek a földön. A hangulat zajosan jó, és ami a sört illeti: a tízoldalas itallap nyolcféle csapolt és 36-féle otthoni palackozott malátanedűt kínál, részletes ismertetővel, elismerésre és irigylésre méltó választékban és minőségben.
Hal-, illetve húsmenüre vállalkozunk. Az ostendei paradicsomos halleves rendesen pikáns, és bővelkedik tengeri filében. Nem a szakács hibája, ha nem vetekszik a profi magyar halászlék sokkal gazdagabb ízvilágával. Az ardenneki krémleves is azonnali sózást-borsozást kíván, hogy amúgy jó szalonnás íze kimozduljon a fásultságból. Az igazán nagy pillanatok a főétkeknél jönnek el. A Szent Péter-hal zeebrugge-i módra pirosra sütve, pompás sajtmártással érkezik, a bearnaise-szósszal kísért bélszín társaságában. Egyikük sem képzelhető el a hagyományos hazai vendéglátás világában: a raffináltan ropogósra grillezett, belül omlós halfilé, és a hivatásszerűen érlelt, közepesre sütött filémignon a gasztronómia világszínvonalán mozog. Igazán sajnálhatja, aki bedőlt a marhapániknak… A vöröshagymás-zsályás és tárkonyos-fehérboros ízek után édességre váltunk. A másutt megszokott cukor-liszt-vaj variációk helyett itt – a nálunk pudingnak nevezett valamire hasonlító – karamellával ízesített alma- és körtedesszert járja (flan, illetve charlotte néven), tele friss ízekkel és gyümölcsszeletekkel. Igazi cukrászremekek.
A francia nyelvterületről világszerte brasserie-ként elterjedt söröző-étteremnek igazából még az étlapja is élvezetes olvasmány (egészen a sor jobb széléig). A sörözés valódi élmény: itt a spontán erjedésűektől a kolostorok mélyén érlelődöttekig számos klasszikus műfaj jelen van. Különböző Leffék, trappista sörök, 8-10 fok erősségű barnák, cuvée-k, fűszerezett és gyümölcsízesítésű csodák. Egy 12 fokos Hoegaardennel zártuk az estét, természetesen a márka saját poharában, saját alátétjén. Európa-szerte híre ment a belga szimbolista festők mostani kiállításának a budapesti Szépművészeti Múzeumban. Címéül azt választották: A lélek mélységei. A Bem rakparti pincéből a felszínre kapaszkodván eltöprengtünk a gasztronómia művészetének jelképes mélységein.
Privát úr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.