Rigójancsi, kugler – nosztalgia a Gerbeaud-ban

A 143 éve létrejött Gerbeaud cukrászda idén második alkalommal rendezi meg a novemberi nosztalgiahónapot. Ennek jegyében most a gazdag, összesen 400 recepttel rendelkező patinás cukrászat tizenkét hagyományos édességet kínál a nosztalgiázni vágyóknak. Az akció ideje alatt a tucatnyi édesség fél áron és egy – naponta más-más – sütemény 143 Ft-os, jelképes összegért fogyasztható a Gerbeaud-ban.

Gazsó Rita
2001. 11. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a gesztus elsősorban a hazai közönségnek szól, azoknak, akik nem csupán a nagy hírű ízekre kíváncsiak, de egy csepp század eleji hangulatra is vágynak. A nosztalgiapult mellett egy idei cukrászversenyen díjnyertes, talpig cukorból készült „eladó kisasszony” kínálja a búrkifliket, almás és meggyes blundeleket, mandulás lepényeket és a likőrös desszerteket. A Gerbeaud-legenda azonban legalább annyira meseszerű, mint maga a különleges hangulatot árasztó cukrászda. és olyan keserédes, mint egy jófajta trüffeltorta.
A XVIII. század végén is belvárosnak számító mai Vörösmarty téren, a majdani Gerbeaud helyén 80 éven át állt a Harmincad-vámház épülete. Már 1858-at írunk, amikor a soproni cukrászcsalád harmadik gyermeke, a tanulóévei alatt tizenegy külföldi nagyvárost megjárt jó hírű cukrász, Kugler Henrik megalapítja első cukrászdáját, nem messze innen, a mai József nádor téren. Híre rövid idő alatt messze szárnyal. Az ekkor rendkívül népszerű kínai és orosz teák mellé kínált különleges teasüteményeiről és a Pesten legjobbnak számító fagylaltjáról híres cukrászda teraszán lehet először fogyasztani ezeket a különlegességeket. Számtalan újítása mellett bevezeti a süteménycsomagolást, a dekoratív, általa tervezett kis dobozkákban, amellyel tovább növeli forgalmát. A különleges ízek mellett azonban a párizsi könnyed hangulatot is sikerült becsempésznie üzletébe. Éppen ezzel egy időben bontják le a feleslegessé vált Harmincad-vám épületét, és készül el itt Hild József tervei alapján a Magyar Kereskedelmi Bank háza, amelynek egy kis földszinti részében nyitja meg híres – a kor egyik legnépszerűbb irodalmi, politikai találkozóhelyévé vált – kávéházát Privorszky.
Amikor Privorszky 1870-ben a Duna-partra költözik, Kugler jó érzékkel csap le a kiváló helyre, ezzel még ismertebbé téve nevét. A Kugler cukrászdában egymás kezébe adják a kilincset a főúri vendégek. A magyar édességgyártók céhe vezetőjévé választja Kuglert, és nemzetközi hírének köszönhetően a cukrászok állandó párizsi kiállításának zsűritagja is lesz.
Egy nagy gondja van csupán, nincs utódja, akinek átadhatná a cégbirodalmat. Egyik párizsi látogatásakor, 1882-ben mutatnak be neki egy ígéretes ifjú tehetséget, Gerbeaud Emilt, aki olyannyira elnyeri tetszését, hogy meghívja magához, rövidesen üzlettársává választja, 1884-től pedig átadja neki az üzemeltetést. Az új tulajdonos elődje nyomdokain haladva folytatja munkáját, csak apróságokon változtat, tovább növeli például a választékot, süteményeit talán kevésbé édesíti és a jól csengő nevet is részben meghagyja. Az üzlet neve Gerbeaud lesz. A Vörösmarty (ekkor még Gizella) téri bolt sikerének köszönhetően rövidesen újabb cukrászdákat nyit a fővárosban, a ma már szintén patinás Lukács és Művész cukrászdákat, és csokoládégyárakat is üzemeltetni kezd Pesten és Fiumében is. Amikor 1910-ben sikerül megvásárolnia a teljes épületet, a felújításkor Darilek Henrik cseh belsőépítész segítségével az üzletbelsőt átalakítva nyeri el mai formáját. A belső dekorálásánál többféle nemes faanyagot, márványt és bronzot is felhasználnak, a mennyezetet XIV. Lajos korabeli rokokó mintázatú stukkókkal díszítik, a csillárok, falikarok Mária Terézia korabeliek, a Kuglernél már meglévő csavart lábú francia asztalok mellé pedig szecessziós asztalok kerülnek.
A megújult külső új koncepciót is hoz: a majd kétszer akkora üzlet árait kiváló üzleti érzékkel a felére csökkenti a Gerbeaud, még nagyobb vendégkört vonz ezáltal. A nagy cukrász a Tanácsköztársaság alatt itt randalírozóktól visszaszerezve üzletét, a legenda szerint másnap, 1919. november nyolcadikán, csendesen elszenderedik – örökre. Ezután felesége, Ramseyer Eszter 1940-ben bekövetkezett haláláig vezeti az üzletet. Halálakor a kortársak sajnálattal jegyzik meg: „Nem ül ott többé tejszínhab-fehér hajával, selyemruhájában a kassza mögött, hogy ellenőrizze, szabályszerű és ízléses-e a habos kávé a nemes porceláncsészében és hogy eléggé ragyog-e az ezüsttálca a csokoládé alatt.” A negyvenes évek végéig, az 1948-as államosításig az öt Gerbeaud lány irányítja tovább az üzletet.
A kisajátítás után külföldre távozva azonnal megvonják a névhasználatot, így a nagynevű cukrászda Vörösmartyként folytatja pályafutását. A százéves Gerbeaud-évforduló kapcsán azonban a még élő, utolsó Gerbeaud lány, Ilona visszaadja a névhasználatot. Alig több mint tíz év múlva egy német üzletember, Erwin Müller kezébe kerül a cukrászda, és építész testvére segítségével felújítják az egész épületet, amely során belseje ismét elnyeri régi pompáját, az 1910-es éveket idéző állapotot. Számos nagy politikus, művész és világhírű személyiség nevét rejti a Gerbeaud-vendégkönyv. Megfordult itt többek között Erzsébet királynétól kezdve Deák Ferenc, Liszt Ferenc, György és Edward angol királyok, Josephine Baker, a közelmúltból Diana hercegnő, Beatrix holland és Erzsébet angol királynők, Franz Vranitzky egykori osztrák kancellár, Vaclav Havel cseh kormányfő, a sztárok közül Madonna, Ralph Finnes, Melanie Griffith és Antonio Banderas is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.