Hagyományőrző ünnepi ételek

Rácz Judit
2001. 12. 22. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túl sokan ismerik a Hotel Páva Plazát, hiszen új szálloda a régi Ferencvárosban. Főszakácsát, Benke Lászlót viszont annál többen. Népszerű ember. Nemcsak azért, mert jelentős hazai és nemzetközi díjak tulajdonosa, hanem mert úgy főz, ahogyan csak a legnagyobbak tudnak. Laci bácsi házi ízeket varázsol az asztalra, megtűzdelve csipetnyi eleganciával és költőiséggel.
Most írói vénáját is fölfedezhetjük. Sok ezer receptje van, ezekből kiválogatta az ünnepekre illő finomságokét. A Mediam kiadásában három kötetben bocsátotta ételleírásait a főzés fortélyai iránt érdeklődők és a hagyományokat őrzők rendelkezésére. Az elsőben a tavasz, Szent György, pünkösd és Szent Iván hava jellegzetes falusi ételeit sorolja fel. Elkészíthetjük útmutatásai szerint a böjti szilvás gombócot, a krumplis rétest, a diós kürtőskalácsot vagy a csordagulyást. A második kötet Szent Jakab, Kisasszony és Szent Mihály havának asztali örömeibe avatja be olvasóit, közöttük az aratóleves, a Szent Péter-hal, a vincellérleves, a Szent Gellért módra készített borjúborda ismertetésével. A napokban megszületett a harmadik kötet, stílszerűen Mindszent, Szent András és karácsony hava receptjeivel. A jövő év elejére pedig elkészül a még hiányzó január, február, március – Boldogasszony, böjtelő és böjtmás hava ünnepeinek ételgyűjteménye. Minden hónaphoz kis kalendárium is járul, az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó népszokások magyarázatával. A gyönyörű fényképek – Bányai Ágoston, Koroknay Zoltán és Ondra Zsuzsanna felvételei – elősegítik a megfelelő tálalást.
Hajdan az igazi karácsonyi asztalhoz különleges kellékekre volt szükség. Laci bácsitól megtudhatjuk, hogy az asztal egyes részeit mágikus erejűnek tartották. Az abroszt vető- vagy sütőabrosznak használták, hogy a termés bő legyen, és a kenyér megkeljen. A bőség elérését szolgálták a karácsonyi asztal alá helyezett terménymagvak, valamint a szalma és a széna. Ugyanilyen okból rejtették az asztal alá a gazdasági eszközöket is. A szentelt ostya mellett a mézbe mártott fokhagyma, dió és alma a család egészségét szolgálta. Úgy tartották, hogy ha babot, borsót, tököt, mákos tésztát, halat esznek, akkor gazdagabbak lesznek a következő esztendőben.
Azoknak, akik mai ínyencségekkel szeretnék meglepni családjukat a szeretet ünnepén, jó néhány finom fogást ajánl Laci bácsi. Készíthetnek például maroni krémlevest gesztenyefánkkal, diós pontyderekat mazsolás-mandulás rizzsel, gesztenyés töltött pulykát, mákos és diós bejglit vagy mákos-diós gombócot mézzel; mézes tésztából süthetnek karácsonyi díszeket is. Szilveszterkor mindenesetre legyen a háznál korhelyleves lencsével, ropogós malackaraj pezsgős piros káposztával, krumplis-sajtos pogácsa, s az sem baj, ha tartaléknak főz a háziasszony egy kis jászkáposztát is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.