Nem túl sokan ismerik a Hotel Páva Plazát, hiszen új szálloda a régi Ferencvárosban. Főszakácsát, Benke Lászlót viszont annál többen. Népszerű ember. Nemcsak azért, mert jelentős hazai és nemzetközi díjak tulajdonosa, hanem mert úgy főz, ahogyan csak a legnagyobbak tudnak. Laci bácsi házi ízeket varázsol az asztalra, megtűzdelve csipetnyi eleganciával és költőiséggel.
Most írói vénáját is fölfedezhetjük. Sok ezer receptje van, ezekből kiválogatta az ünnepekre illő finomságokét. A Mediam kiadásában három kötetben bocsátotta ételleírásait a főzés fortélyai iránt érdeklődők és a hagyományokat őrzők rendelkezésére. Az elsőben a tavasz, Szent György, pünkösd és Szent Iván hava jellegzetes falusi ételeit sorolja fel. Elkészíthetjük útmutatásai szerint a böjti szilvás gombócot, a krumplis rétest, a diós kürtőskalácsot vagy a csordagulyást. A második kötet Szent Jakab, Kisasszony és Szent Mihály havának asztali örömeibe avatja be olvasóit, közöttük az aratóleves, a Szent Péter-hal, a vincellérleves, a Szent Gellért módra készített borjúborda ismertetésével. A napokban megszületett a harmadik kötet, stílszerűen Mindszent, Szent András és karácsony hava receptjeivel. A jövő év elejére pedig elkészül a még hiányzó január, február, március – Boldogasszony, böjtelő és böjtmás hava ünnepeinek ételgyűjteménye. Minden hónaphoz kis kalendárium is járul, az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó népszokások magyarázatával. A gyönyörű fényképek – Bányai Ágoston, Koroknay Zoltán és Ondra Zsuzsanna felvételei – elősegítik a megfelelő tálalást.
Hajdan az igazi karácsonyi asztalhoz különleges kellékekre volt szükség. Laci bácsitól megtudhatjuk, hogy az asztal egyes részeit mágikus erejűnek tartották. Az abroszt vető- vagy sütőabrosznak használták, hogy a termés bő legyen, és a kenyér megkeljen. A bőség elérését szolgálták a karácsonyi asztal alá helyezett terménymagvak, valamint a szalma és a széna. Ugyanilyen okból rejtették az asztal alá a gazdasági eszközöket is. A szentelt ostya mellett a mézbe mártott fokhagyma, dió és alma a család egészségét szolgálta. Úgy tartották, hogy ha babot, borsót, tököt, mákos tésztát, halat esznek, akkor gazdagabbak lesznek a következő esztendőben.
Azoknak, akik mai ínyencségekkel szeretnék meglepni családjukat a szeretet ünnepén, jó néhány finom fogást ajánl Laci bácsi. Készíthetnek például maroni krémlevest gesztenyefánkkal, diós pontyderekat mazsolás-mandulás rizzsel, gesztenyés töltött pulykát, mákos és diós bejglit vagy mákos-diós gombócot mézzel; mézes tésztából süthetnek karácsonyi díszeket is. Szilveszterkor mindenesetre legyen a háznál korhelyleves lencsével, ropogós malackaraj pezsgős piros káposztával, krumplis-sajtos pogácsa, s az sem baj, ha tartaléknak főz a háziasszony egy kis jászkáposztát is.
A US Open győztese nem bírta ki, odaszúrt a szervezőknek
