Gyarmathyné Nemes Erzsébet több nemzetközi találmányi kiállításon is díjazott fűszersója, a csökkentett nátriumtartalmú sókeverék nemcsak leveszi a szívről a magas konyhasóbevitel által okozott terhet, de kálium-, magnézium- és antioxidáns-tartalma következtében védő hatással is van rá, ráadásul a kedvező élettani hatások hatványozódása miatt óv a szívritmuszavartól és a szívinfarktustól. A novemberi belgiumi Eureka találmányi kiállításon ezüstérmet nyerő, Vivega névre keresztelt készítmény 17 százaléknyi nátriumot tartalmaz, alkotóelemei között a konyhasót kálium, magnéziumvegyületek, zöldségek és fűszerek pótolják. Az összetevők között nagyjából megegyező mennyiségben található kálium és nátrium; e két elem esetében ugyanis ez a kívánatos biológiai arány, a magyar táplálkozási szokásokban helytelen 1:3 és 1:4 aránnyal szemben.
Kevesen tudják, de a nátrium a káliummal együtt adagolva nem emeli a vérnyomást. A kálium adagolása a hipertóniás betegeknél csökkenti az agyi események és más érszövődmények kialakulását.
A sókeverék magnéziumtartalma alkalmas a stresszhatások és a szívritmuszavarok kivédésére, túl azon, hogy trombózis ellen is bevethető. A vérzsírokra gyakorolt kedvező hatásánál fogva véd az érelmeszesedés, az atherosclerosis ellen – ahogy ezt a célt szolgálja a keverék kilenc növényi komponense és C-vitamin-tartalma is. A fűszersó az emésztési folyamatok segítésével, valamint antioxidánssága miatt csökkenti a koronária-szívbetegségek előfordulási arányát és az érelmeszesedést. Az OÉTI által törzskönyvezett és engedélyezett fűszersó a fogyókúrás étrend kiegészítésére is kifejezetten alkalmas.
A US Open győztese nem bírta ki, odaszúrt a szervezőknek
