időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Napi sajtószemle

Lovas István
2002.01.11. 00:00

The Times
A konzervatív brit lap annak jeleit elemzi, hogy Olaszország Nagy-Britannia segítségét keresi a francia–német „tengely” ellensúlyozására, és egy európai „szuperállam” kialakulásának megakadályozására.

The Guardian
Bush elnök felhagy azon tervekkel, hogy az üzemanyagot hatékonyabban elégető autómotorokat gyártsanak. Ehelyett a hidrogénmeghajtású üzemanyagcellákkal működő járművekre helyezik a hangsúlyt annak érdekében, hogy az Egyesült Államok ne legyen az importált kőolajra utalva, adja hírül a baloldali brit lap.

Süddeutsche Zeitung
Rendkívül borúlátó a hangulat az egykori Kelet-Németországban, ahol a munkanélküliség 17,5 százalékos, vagyis kétszer akkora, mint az ország nyugati részében. Sokkal több keletnémet ítéli gazdasági helyzetét és kilátásait negatívnak, mint tavaly. 2001-ben kétszázezren költöztek az NSZK nyugati területeire, olvasható a német liberális lapban, amelynek újdelhi tudósítója arról küldött jelentést, hogy az indiai védelmi miniszter bírálta az Egyesült Államok magatartását a kasmíri konfliktusban. India szerint Washington nem fejt ki elég nyomást Pakisztánra a kasmíri terrorszervezetek felszámolása érdekében.

Dagens Nyheter
A General Motors elnöke a svéd liberális lapnak adott interjújában elmondta, hogy az amerikai gépjárműpiac az idén várhatóan 10-15 százalékkal szűkül. A General Motors a svéd Saab tulajdonosa is.

Financial Times
A genfi Cern, Európa első számú részecskefizikai laboratóriuma pénzügyi válságba került azért, mert költségtúllépéssel építik az Alpok alatt az atommaghasítót egy 27 kilométeres alagútban.

The Daily Telegraph
Irán megakadályozta Nagy-Britannia új, teheráni nagykövetének kinevezését, mert „M16-os ügynöknek” és „zsidónak” tekintik, írja a konzervatív brit lap.

The Jerusalem Post
Izraelben felháborodással fogadták a belgiumi flamand kormányzat azon döntését, hogy az felfüggeszti kétoldalú együttműködését Izraellel és a Palesztin Hatósággal mindaddig, ameddig a katonai erőszak és a terror helyett nem kezdenek el tárgyalni, írja az izraeli angol nyelvű lap. A flamand kormány ugyanakkor továbbra is segítséget nyújt a palesztin területeken szükséget szenvedő lakosságnak. Izrael szerint a döntés veszélyes precedenst jelent, és ilyen büntető jellegű lépéseknek nincs helye kormányok közötti normál kapcsolatokban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.