időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Napi sajtószemle

Lovas István
2002.01.22. 00:00

The Wall Street Journal
Felháborodott vezércikkben kritizálja a vezető amerikai pénzügyi lap a Human Rights Watch nevű emberjogi szervezetet, amiért az bírálta az Egyesült Államok afganisztáni magatartását. (A New York-i szervezet nemrégiben Magyarországot bírálta, többek között a magyarországi antiszemitizmus miatt.)

USA Today
A legnépszerűbb amerikai napilap címoldalának felső részét ötven arcból álló fotómontázs illusztrálja. Mindegyik arc fehér. Az aláírás: EZEK AMERIKA KORMÁNYZÓI. EGYIKÜK SEM FEKETE. EGYIKÜK SEM LATIN-AMERIKAI.

Spiegel
Rudolf Augstein, a német balliberális lap kiadója felháborodott vezércikkében támadja azt, ahogyan az amerikaiak a hadifoglyokkal bánnak. Cikkét így fejezi be: „Egy demokrácia csak annyira jó, ahogyan az a legrosszabb (állítólagos) terroristákkal szemben viselkedik.”

The Guardian
A tv nézettségi mérése rossz vicc, idéz egy szakembert a baloldali brit lap. Most, hogy a brit nézettséget mérő szervezet módszertant változtatott, kiderült, az adatoknál lényegében becslésről van szó. A régi és új módszerrel készült adatok annyira ellentmondásosak, hogy a műholdas csatornák szakemberei közül többen azt javasolják, a tv-állomások hagyják ott az egész rendszert. A brit televíziós csatornák nézettségét a British Audience Research Board méri. Ezt maguk a tévések hozták létre, s előfizetéseikből tartják fenn.
*
Megvetéssel vegyes gúnnyal ír a lap egy olyan amerikai listáról, amelyben a világ száz legjobb intellektusát rangsorolta Richard Posner, egy amerikai szövetségi bíró. Szerinte a listát Henry Kissinger, a volt amerikai külügyminiszter vezeti. A bíró saját magát a hetvenediknek rangsorolta, hattal megelőzve az irodalmi Nobel-díjas Albert Camus-t.

Ha'Aretz
Katasztrofálisnak tartja az izraeli lap azt a tervet, hogy megnyissák zsidó látogatók előtt a jeruzsálemi Templom-hegyet, ahol Saron miniszterelnök látogatása váltotta ki a II. intifádát, a palesztin felkelést.
*
Izraelt aggasztja az amerikai–szíriai kapcsolatokban bekövetkezett felmelegedés. Szíria netán úgy értelmezheti a viszony jobbra fordulását, hogy ezután már nyugodtabban folytathatja a terroristák támogatását.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.